Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Julkalendern spelas in i Falu Gruva

Trots bristen på snö fick Falu Gruva agera bakgrundsmiljö när ett avsnitt av årets julkalender skulle spelas in. Gruvmiljön visade sig passa perfekt som gestaltning av 1500-talet.

Årets julkalender är till stor del inspirerad av SVT:s Historieätarna, och blir en ordentlig historielektion. Erik Haag och Lotta Lundgren ska i 24 avsnitt berätta barnens historia från 1015 till 2015. Till sin hjälp har de olika barn.

I Falu Gruva har man i över tusen år brutit malm och många saker som vi tar för givet i dag har sitt ursprung från gruvan, bland annat akutsjukvården och Systembolaget. På onsdagen intog ett produktionsteam gruvan för att spela in ett avsnitt av julkalendern i den speciella miljön.

Just det avsnittet som spelades in i gruvan ska handla om 1500-talet. Med tidstypiska kläder på skådespelarna filmades scenerna både i dagbrottet Stora Stöten och nere i gruvan.

På Falu Gruva är man väldigt glada över att produktionsbolaget Thelma/Louise har valt att spela in ett avsnitt just där.

– De tyckte att det här var ett bra val av plats, säger Katarina Westfeldt, kommunikations- och evenemangsansvarig vid Falu Gruva. Det är svårt att hitta sådana här miljöer och just nere i gruvan finns det ju väldigt mycket gammal miljö.