Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Julmarknad vid Gruvan för 16:e året i rad

För 16:e året i rad arrangerades under söndagen en gammaldags julmarknad vid Gruvan. Denna gång med mat och hantverk i fokus. På plats fanns cirka 140 marknadssäljare med genuint hantverk, lokala matdelikatesser, julkransar, brända mandlar, glögg, ulltomtar, provsmak och annat som hör julen till. Dessutom passade man på att kora Faluns Lucia. Totalt beräknades runt 10 000 personer ha besökt marknaden.

Annons

– I år har vi haft ett högt tryck från marknadssäljare som vill vara med på julmarknaden, säger Katarina Westfeldt, evenemangsansvarig vid Falu Gruva.

Redan i oktober hade vi fullt på alla platser. Det är väldigt roligt att så många vill vara med på marknaden även om det är tråkigt att behöva säga nej till de som inte fick plats.

För den som inte bara ville handla i de befintliga butikerna eller i stånden fanns det aktiviteter som att åka häst och vagn, se kröningen av Faluns lucia, gå en julvisning i gruvan, lämna önskelista till gruvtomtarna och lyssna på kören Anna af Falu Gruva som sjöng jul- och adventsånger på gruvområdet.

– Just gruvtomtarna har blivit mycket populära och det brukar bli en lång kö av barn som vill träffa tomten och lämna sin önskelista, säger Katarina Westfeldt.

Men som en gruvtomte sa förra året, så är det viktigt att komma ihåg att det är önskelistor man lämnar, inte beställningslistor.

Trots regn och tio plusgrader verkade folk trivas. Även i den timslånga enorma kön till tomten och tomtemor inne i Gruvmuseet.

Kolbulledoften låg tät över området samtidigt som bjällrorna från ardennerhästen Rocka klingade. Frälsningsarmén sjöng och spelade. Körsång och tal inledde Luciakröningen.

I år blev det Maria Ulvenvall som röstats fram. Luciakronan förärades henne genom förra årets Lucia Mi Skördeman. Övriga sex kandidater korades till tärnor. Samtidigt ställdes ett redan brinnande fredsljus genom en fotogenlampa på Gruvmuseets trappa

– Vi placerar den eviga lågan, som tändes redan år 565 i Betlehem, här under marknaden, sa Jan Tollsten från S:t Georgs Scoutgille.

– Detta som en symbol för freden i världen och att vi bland annat tänker på Jesu födelse nu under julen.