Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Katrin Josefsson vill att fler ska få en positiv förlossningsupplevelse

Allt fler får hjälp av en doula – en person som stöttar under graviditet och förlossning. Denna vecka är det World Doula Week och det vill Katrin Josefsson, doula i Dalarna, uppmärksamma.
– Att jag får vara med och bidra till en ännu bättre förlossningsupplevelse är jättehäftigt, säger hon.

Katrin Josefsson utbildade sig till doula för två år sedan och har sedan dess varit aktiv i ett år. Hon har haft fem uppdrag och har ett sjätte på gång just nu.

– Jag ger blivande föräldrar stöd och trygghet och jag finns med under och inför graviditeten. Jag gör allt som kan behövas, servar med mat och dryck, ger massage, ger tips på olika ställningar och smärtlindring. Jag baddar pannan och ger kramar när det behövs, säger hon.

Katrin Josefsson har alltid haft ett intresse för människor och deras utveckling. Det var efter att hon fått sitt första barn som intresset för uppdraget som doula väcktes.

– Det är en jättestor grej att få ett eget barn, så jag tänkte att det måste vara häftigt att få vara med när det händer och ha det som jobb, säger hon.

Katrin Josefsson hoppas att doulans uppdrag ska uppmärksammas lite extra denna vecka, då doulor runt om i hela världen gör vad de kan för att sprida sitt budskap.

– Jag vill att fler ska få en positiv förlossningsupplevelse och det är vad som driver mig. Jag känner att det jag gör är viktigt och betydelsefullt och jag tror att jag bidrar mycket till att fler får en bättre förlossningsupplevelse, säger hon.

World Doula Week är ett internationellt tillfälle att belysa vad en doula är och vilken skillnad doulan kan göra, både för kvinnan som ska föda och för hennes anhöriga. Ordet doula kommer från grekiskan och betyder ”kvinna som ger omvårdnad”.