Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: "Koncentrationen av varg är för stor" - Vi var på plats när vargjakten drog igång

Idag, onsdag, drog vargjakten igång i Västerdalarna. Vi var på plats i Björbo tidigt i morse för att prata med Jägareförbundets länskommunikatör, Christer Gruhs, inför jakten i Orsenreviret.

– Vi tycker att koncentrationen av varg är för stor, och ska vi få en hållbar vargstam i fortsättningen så bör man också kunna jaga den population som är nu och decimera den på ett sätt som innebär att vargen har större förutsättningar att överleva på längre sikt, säger Christer Gruhs.

► LÄS ÄVEN: Göran Greider - "Licensjakten är skamlig!"

► LÄS MER: "Man bör inte skjuta varg bara för att det finns varg att skjuta"

SE TV-INSLAGET FRÅN BJÖRBO HÄR:

SE ÄVEN: TV: Just nu i vargjakten - Vargarna smet mellan jägarna i Västerdalarna

Licensjakt på varg är ovanlig i Sverige. Hittills har man i huvudsak ägnat sig åt skyddsjakt på varg. När jakten drog igång på onsdagsmorgonen fanns en beredskap på cirka 100 jägare, enligt Christer Gruhs. I huvudsak är det jägare från områdena där jakten bedrivs, men det finns även en del jägare som har känningar i bygderna som har hört av sig för att fråga om de får vara med.

– Det är ju lite speciellt med vargjakt, eftersom det i inte har jagats varg i de här trakterna på 200 år. Det är en historisk händelse, säger Christer.

Kan du ha förståelse till de som är kritiska till vargjakten?

– Absolut, det måste man ha. Det är kontroversiellt i en del grupper, och det får man ha respekt för. Men jakt är även en del av det svenska samhället och jag tycker det är bra att myndigheterna har insett att det ska vara möjligt att bedriva jakt, och att även vargjakten så småningom kan bli långsiktig.

Går det att säga hur stora chanserna är att det fälls en varg idag?

– Nej det blir bara en okvalifiserad gissning, men eftersom vii vet att det finns varg i området så skulle det förvåna mig om det inte fälls någon varg under dagen.

Västerdalarna är ett av de mest vargtäta områden i Sverige, och Christer Gruhs tycker att han har märkt en större acceptans för vargjakt, att folk tycker det är bra att det blir jakt.

– Det ju så nytt med licensjakt i och för sig, men visst har man uppfattat att befolkningen tycker att det är bra att det blir vargjakt och att man får en kontroll över vargstammen. Människor är, med rätta eller orätta, rädda i vissa fall, när de exempelvis ska ge sig ut i bärskogen, för att de ska stöta på en varg. Risken är vädligt liten, men ändå så finns den här oron hos en del människor.

► SE HELA REPRISEN AV LIVESÄNDNINGEN - MED RAPPORT FRÅN LOKAREVIRET OCH ORSENREVIRET: