Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Moving Art Project visar det bästa av svenskt samtidskonst

Likt en cirkus i konst virvlar utställningen Moving Art Project in på arenan i Falun med närmare 200 verk av 102 av landets mest spännande samtidskonstnärer. På scenen medverkar även nio kreatörer från Dalarna.
– Det här är ett urval av det bästa vad konstlivet i Sverige har att erbjuda just nu, säger initiativtagarna Helen Silvander och Anna Gyllenklev.
LÄS ÄVEN: Moving Art Project | Riksutställningar

– När konsten fungerar som bäst har den makten att inspirera, provocera, förvåna eller skapa något hos betraktaren som stannar kvar långt efter originalmotiven bleknat, säger Helen Silvander.

Syftet med Moving Art Project är just att tillgängliggöra den typen av intensiva möten - för såväl utövare som betraktare. Juryn med Karin Mamma Andersson, Gunnar Olsson, Bo Bergström, Mathias Strömer, Bea Szenfeld, Suzanne Osten och Parasto Backman har gjort ett djärvt och diversifierat urval. Här bjuds stor variation med verk inom måleri, skulptur, foto, rörlig bild, design, mode, musik och gatukonst.

Hela projektet utgörs av en intensivt turnerande konstutställning genom landet med relativt korta nedslag i tio städer från Malmö i söder till Kiruna i norr perioden 21 mars - 29 maj.

– Flera av verken inbjuder till debatt, menar Anna Gyllenklev. Här finns många tankar kring flyktingproblematiken medan andra speglar vår värld ur ett politiskt perspektiv.

Idén med Moving Art Project föddes för två år sedan i samband med en samutställning mellan multikonstnärerna Helen Silvander och Anna Gyllenklev.

– Vi kände behovet av att tillsammans gå vidare med nya äventyr, förklarar konstnärerna. Med plats för talangfull konst av flera inbjudna konstnärer i olika genrer men utan att snegla på utbildning eller tidigare etablissemang. Med utrymme för yrkeskonstnärer, autodidakter eller rena hobbykonstnärer.

Nu finns tankar om en fortsättning. Framtiden handlar kanske om en ren svensk konstbiennal men med flera instoppade miniprojekt däremellan - för att liksom hålla ångan uppe även i mellanperioderna.

LÄS ÄVEN:

Moving Art Project | Om Moving Art

Hit kommer Moving Art Project 2016