Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-program ledde till inbjudan till Dalarna

- Här är inte bara fint, här är vackert, det är Malmökillarna överens om.
Under helgen har en grupp unga från Rosengård i Malmö besökt Green Hotel i Tällberg. Hotellets ägare, Salka Börjeson Eynon, deltog i tv-programmet Den hemliga miljonären. Då mötte hon Dallas och några andra som ägnar hela sin fritid åt att träna unga killar. I helgen kom tre ledare och tolv killar till Dalarna.

Salka Börjeson Eynon ställde upp i programmet ganska förutsättningslöst. Hon placerades på ett café för utsatta människor. Hon utgav sig för att vara filmare, so ville träffa friviliigarbetare. I Rosengård träffade hon människor och såg miljöer hon aldrig tidigare upplevt.
Hon träffade bland annat boxaren Dallas som presenterade henne för fler som ägnar hela sin fritid, alla kvällar i veckan till att träna och uppfostra unga killar. I programmetsdé ingick att miljonärerna skulle välja verksamheter att stötta, Salka Börjeson valde bland annat dessa hårt satsande ungdomsledare I Malmö boxningsklubb, MMA Frontlines och Malmö Tigers. Deras engagemang gjorde stort intryck. Hon bad dem välja ut några av ungdomarna de tränar och bjöd upp dem till Tällberg. De kom i torsdags. Förutom hotellvistelse, bad i polen, promenader i omgivningar hann gruppen med besök på Rättviks marknad på lördag. På söndag bjöd Falu Gruva killarna på ett besök.
- För mig betydde tv-programmet att helt nya världar öppnades, säger Salka Börjeson. Jag fick lära mig att det enda som krävdes för att få kontakt var vanlig respekt, ingenting annat.
Dallas, Diabaté Dialy Mory, är en legendarisk boxare och ungdomsledare. Han är ordförande i Malmö Boxningsklubb.
- Vi har 160 ungdomar som kommer och går, berättar Dallas. Vi har uppfostrat en olympier och minst 14 svenska mästare.
För honom betyder dalaresan att ungdomarna kan få en skön avkoppling i sin vardag.
- Att göra detta höjer deras sociala status, säger Dallas. Det blir lättare att hitta rätt i samhället. Jag säger alltid till ungdomar att det inte ska nöja sig med att vara en del i mängden, utan kämpa för att bli något utöver det vanliga.
Han säger till sina ungdomar att det är delaktiga i allt, de ska inte acceptera att stå utanför.
Pär Larsson är ledare i MMA Frontline, en kampsportklubb.
- Du öppnade ögonen på mig, säger Salka Börjeson. Du framhöll hur viktigt det är att ungdomsledarna har utbildning och vet vad de ska göra.
Pär Larsson arbetar som fältare när han inte tränar ungdomar.
Den tredje ledare Walid El-Eina tränar brottning i Malmö Tigers.
- Jag vill bygga ett hus här, det är jättefint, säger han om Tällberg. Det finns inte något liknande i Malmö och det här besöker är otroligt värdefullt för killarna.
Han berättar om en promenad gruppen gjorde i Tällberg på torsdagskvällen.
- Jag trodde vi skulle känna oss utanför, men det blev precis tvärtom. Vi kände oss verklige välkomna och de vi mötte vinkade och hälsade.
Tränarna berättar att de killar som fick följa med var de som tävlat och tränat mycket.
- Jag hade önskat att alla killarna hade kunna följa med, säger Dallas.

EVA HÖGKVIST
0247-61150
eva.hogkvist@daladem.se

.