Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två arbetsgivare och två konkurser på ett år

Tryckeriet han jobbade för gick i konkurs. Bara att ta nya tag tänkte Lennart Andersson och hittade ett tryckeri i Skåne som behövde hans kunskaper. Efter ett knappt år gick också det tryckeriet i konkurs.

Lennart Andersson från Borlänge är en gedigen tryckeriarbetare. Direkt efter nian 1973 började han på Falu Nya Boktryckeri. Det var en annan tid på flera sätt.

– På den tiden tryckte man med blybokstäver.

Annorlunda var också att Lennart, utan formell utbildning, arbetade och utvecklades år efter år som tryckeriarbetare. Så fortsatte det, även när Falu Nya Boktryckeri lade ner och ersattes av Dala Offset, och sedan när Dala Offset i sin tur köptes upp av Color Print. Arbetsgivaren bytte namn men Lennart bestod.

Arbetet var stabilt, tills förra sommaren. Precis efter semestern gick Color Print i konkurs. Och den här gången var det inte som förut. Över natten var hans arbetsliv blankt. Han fann sig inskriven på arbetsförmedlingen, utan utbildning och utan någon annan erfarenhet än som tryckeriarbetare.

Lennart ville inte vänja sig.

– Jag tänkte att jag måste ha något jobb. Jag kom att tänka på kille från en tryckerifirma i Laholm som jag känner. Han brukade vara uppe hos oss och hjälpa till med våra maskiner. Jag ringde honom och frågade om han behövde rotationstryckare. Han sa nej så jag frågade honom om han kände till något tryckeri som behövde folk. Jo, sa han. JMS i Helsingborg.

Lennart fick numret till JMS, ringde och presenterade sig och fick jobbet. Hans lycka var att det inte är så lätt att få tag på rutinerade rotationstryckare när man väl behöver dem. Dessutom ordnade han inte bara jobb åt sig själv. Han fick med sig tre arbetskamrater från Color Print. De pendlade ner till Skåne, arbetade 31 timmar från fredag till måndag morgon och fick betalt för 36 timmar. Allt var frid och fröjd.

Men så gick ett år. Det blev sommar och för ett par veckor sen öppnades falluckan igen. JMS gick i konkurs.

– Det gick nästan lika fort som på Color Print. Från en dag till en annan.

Den här gången är det besvärligare för Lennart, eftersom han varit anställd så kort tid. Ingen lönegaranti väntar. Han har en månads uppsägningstid. Det blir en repris på arbetsförmedlingen, som han lämnade för ett år sedan med uppmuntrande ord i ryggen:

”Hoppas vi inte ses mer.”

Men Lennart misströstar inte den här gången heller, oavsett bristande formell utbildning och branschkris.

– Nej för sjutton. Jag ska ha ett nytt jobb inom det här. Det är det jag kan. Så länge man vill finns det möjligheter.

John Leander
john.leander@daladem.se