Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två av tre byggnader på Norrbärke församlings lägergård förstördes

Strax före klockan 22 i lördags kväll sågs en rökpelare från Norrbärke församlings Nyckelön i sjön Barken, tre kilometer utanför Smedjebackens hamn. Två av lägergårdens tre byggnader, Ladan med arbetssalen samt kapell med sovrum, brann påföljande timmar ner.
- Jättetrist, vi skulle haft två sommarkonfirmationsläger ute på ön. Få se hur vi löser det nu, säger kyrkoherde Willy Ekström som var till ön under släckningsarbetet.

DD pratade med räddningsledare Leif Kihlström, Smedjebacken, som på söndagen väntade på polis, för att åka båt igen ut till ön.
Uppgifter cirkulerade under branden, som rasade som värst klockan 22-24 på lördagskvällen, att personer i båt setts lägga till vid bryggan, vara vid lägergården och på lördagskvällen lämna platsen.
”Tyvärr har platsen blivit ett litet tillhåll”, är en åsikt. Men brandorsaken är tills polisen gjort sin utredning oklar. Den fanns till exempel el i byggnaderna.
- Stora bönesalen men även lilla kapellbyggnaden bredvid var övertända när vi nådde ön, säger Leif Kihlström.
- Vi fick inrikta oss på markbranden och förhindra spridning. De två gamla byggnaderna en bit uppe på ön, som man själv varit i och läst till konfirmand, fick lov att brinna ner.

Herden till platsen

Kyrkoherde Willy Ekström bor granne med ett brandbefäl och var tidigt informerad om dramatiken på Nyckelön. Strax före midnatt hade Ekström bestämt sig för att åka med en båt ut till ön.
- Trista saker, säger Ekström, två av de tre byggnader är borta.
- Jag hörde att branden antagligen börjat i Ladan, med den stora arbetssalen. Av den enorma värmeutvecklingen hade också lilla kapellbyggnaden, som stod kanske tio meter ifrån, också börjat brinna.
- Branden är extra tragisk inför en sommar där vi har anmälda till två sommarkonfirmationsläger. Men medan jag i dag håller på och plockar fram brandförsäkringspapper måste jag ändå konstatera att viktigaste byggnaden är kvar. Gamla boningshuset står intakt, där vi har köket, några sovsalar och den veranda där vi sitter ute och äter varje måltid, säger Ekström.

Hitta lösning

- På måndag får vi börja diskutera hur vi löser den uppkomna situationen.
Willy Ekström vill betona att platsen inte alls är förbjuden för strandhugg. Det finns en grillplats som kan utnyttjas om man sköter det hela snyggt. Han understryker också Nyckelöns värde för kyrkan och för Smedjebacken. Dit ut förläggs mycket aktiviteter sommartid, även uthyrning förekommer.
- Hur det blir med återuppbyggnad får klarna tillsammans med försäkringsbolaget lägre fram.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se