Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två av tre ger nya skolan godkänt

Drygt två tredjedelar av högstadieeleverna från Långshyttan ger betyget godkänt eller bättre för ­flytten in till Vasaskolan i Hedemora. Ännu fler, 77 procent, anser att de fått ett gott bemötande av både personal och elever på sin nya skola.

Det framgår av en enkät riktad till de 45 elever som tidigare gick på Jonsboskolan men som efter skolflytten går i årskurs 8 och 9 på Vasaskolan. 39 elever besvarade enkäten. Sjuorna som saknar tidigare erfarenhet av högstadiet har inte till­frågats.
Av de 67 procent som anger betyget minst godkänt för sitt helhetsintryck efter flytten anser mer än var fjärde att deras känsla är bra eller mycket bra. Men för var tredje elev har alltså flytten som helhet varit mindre bra eller dålig.

Det större elevantalet på Vasaskolan är den mest ­positiva upplevelsen av skolan. Djupintervjuer med ett 20-tal slumpvis utvalda elever visar att många upplever att de fått en större ­social arena och kommit in i nya kamratgrupper på den större skolan.
Många av Jonsboeleverna har överraskats av att de fått ett så positivt bemötande av både elever och lärare på sin nya skola. De har framhållit att det innan flytten skapades en negativ bild av Vasaskolan, vilken har visat sig inte alls stämma. Något som också bekräftas av enkäten där 64 procent svarar att de har fått en ny och positivare syn på Vasakolan under sin första termin på skolan.

Även om en majoritet är positiva till flytten till Hedemora som helhet är de långt i från nöjda med allt. Nära två av tre svarar att avståndet till skolan är den mest negativa upplevelsen av Vasaskolan. Sex elever tycker att skolmaten är det sämsta med Vasaskolan.
Eleverna har också fått frågan om hur flytten har påverkat skolarbetet och deras fritid. Bara ett fåtal anser att skolarbetet fungerar bättre medan 59 procent svarar att det fungerar sämre eller mycket sämre.

Intervjuerna visar att eleverna upplever att deras kontakter med lärarna har blivit sämre på den större skolan. De långa bussresorna är tröttande vilket går ut över läxarbetet.
Hela 82 procent svarar att deras fritid har blivit sämre efter flytten. Även här anges de tidskrävande bussresorna som orsak till att de får mindre tid till fritids­aktiviteter. Flera svarar att de har fått sluta med aktiviteter de tidigare höll på med.

Rolf Sundblad/DT
rolf.sundblad@dt.se