Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två bröder åtalade för mordförsök

Offret var på väg hem efter en kaffetår på föreningen. Då rusade två bröder, 25 och 27 år gamla, på honom, slog, sparkade och knivhögg honom. En yngre man som gick samtidigt som offret fick ett par knytnävsslag i förbifarten. Nu åtalas bröderna för mordförsök.

Det var på kvällen den 22 oktober som offret lämnade en intresseförenings lokaler i Tjärna ängar. Han står under åtal för narkotikabrott och i utredningen framskymtar att motivet till mordförsöket kan vara att han själv knivskurit en av de åtalade bröderna.
Vilket han förnekar.

Under alla förhållanden fördes han till Falu lasarett med knivstick genom höger mungipa, i halsen, på hakan, på båda armarna i högra sidan av bröstet och i bålens vänstra sida. Ingen av skadorna var direkt livshotande men den i halsen placerad så att en lite annan placering kunde ha varit direkt livshotande.
Bröderna åtalas vidare för misshandel av en man som grep tag i en av dem för att hindra dem från att attackera offret. Misshandelsoffret kom undan med en fläskläpp.
Åklagaren bevisläge får sägas vara gott. Flera vittnen pekade redan på plats ut de båda bröderna som gärningsmän och ett vittne har också berättat hur de letat efter offret. Själva nekar de åtalade till att ha med händelsen att göra.

Men en av dem har också i samband med häktningsförhandlingen sagt till en polis att knivoffret tidigare i år svårt knivskurit hans bror.
Flera av dem som förhörts pratar om klanmotsättningar inom gruppen, om rädsla för att berätta vad som hänt, om hur de utsatts för påverkan och om intern rättsskipning utanför samhällets rättsapparat. I utredningen nämns flera gånger uttryck som ”klanfenomen” och vilka som betraktas som ”klanhövdning”.
De åtalade bröderna är tidigare dömda för våldsbrott, den äldre av dem för både grov misshandel och grov kvinnofridskränkning.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se