Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två cykellopp runt Siljan?

Första juni går motionscykelloppet Siljan Runt för 46 gången med mål och start på Sollerön.

Nu vill två leksandsbor ha ett nytt lopp, Siljansloppet med samma färdväg men mål och start i Leksand.
Initiativtagare är Leksands kommun näringslivschef Per Strid och arrangören av Tällberg halvmarathon och Tällberg triathlon, Michael Reander.
Tanken är att Siljansloppet ska sjösättas till sommaren 2014.
– Vi ska bilda en förening, än så länge är det bara Per Strid och jag, säger Michael Reander.
Han säger att många cyklister har frågat efter ett lopp med start och mål i Leksand.
– Vi har flera intressenter som vill vara med och satsa.
Han berättar att tanken var att arrangera tillsammans med Sollerö IF.
– Siljan Runt är ett jättebra lopp men kan utvecklas, säger Michael Reander. Då tänker vi på lite mer marknadsföring, att ha med orterna runt Siljan. Vi vill försöka få med klubbar och föreningar, lite som vid Vasaloppet. Som alltid är ju tanken att försöka få cyklisterna att stanna några dagar i Dalarna.
Intresset för motionslopp av olika slag bara ökar. Strid och Reander tror att det finns en efterfrågan på ett större cykellopp runt Siljan som ska kunna locka 10 000 deltagare.
– Tillsammans med kringaktiviteter och en paketering med olika boendealternativ som bara finns i Leksand, har loppet alla förutsättningar att bli en cykelklassiker, skriver de i ett pressmeddelande. Loppet ska gå runt Siljan och Orsasjön De skriver att de fört samtal med Sollerö IF, men att Sollerö IF inte just nu är mogna för att ingå i ett samarbete.
– Vi har inte klart vilken tid på sommaren vi ska lägga loppet, men vi ska inte konkurrera med Sollerön, säger Michael Reander. Vi hoppas att de ska vilja samarbeta i framtiden, man kan ju tänka sig att cyklisterna skulle kunna välja var de vill starta.
Men Sollerö IF är inte intresserade.
– De vill ta över vårt lopp och flytta det till Leksand, säger Bertil Pellas Sollerö IF. Vi har inga tankar på att lägga ned vårt lopp eller flytta starten.
Han säger att Siljan Runt har ett tak på 4 000 deltagare.
– Det är var organisationen klarar, jag undrar om de vet vad de ger sig in på, säger Bertil Pellas. De kan väl hjälpa oss istället.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se