Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två döms för olaga frihetsberövande

Den 24 november 2012 i Hosjö i Falun berövade en 46-åring och en 44-åring två ungdomar 14 och 15 år gamla friheten genom att kasta in dem i en lekstuga, binda dem och ta deras mobiltelefoner ifrån dem.

Domen har nu fallit och Falu tingsrätt dömer 46-åringen för medhjälp till olaga frihetsberövande och 44-åringen döms för olaga frihetsberövande, olaga hot och misshandel.
Påföljden för 46-åringen blir villkorlig dom och 50 dagsböter à 100 kronor. 44-åringen får villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i fyra månader ha dömts ut.
46-åringen döms också att betala skadestånd till pojkarna med sammanlagt 10 800 kronor, jämte ränta från 24 november 2012.
44-åringen döms till sammanlagt 33 200 kronor i skadestånd, jämte ränta från 24 november 2012. Båda två döms också att betala en avgift på 500 kronor vardera till brottsofferfonden.

Den 24 november var pojkarna ute och gick i Hosjö när de plötsligt fick ingivelsen att gå in i en lekstuga vars dörr stod på glänt. Efter en stund dök 44-åringen upp med ett järnrör i handen och undrade vad de gjorde där. Han blev hotfull och slog i väggarna med järnröret. 44-åringen bad pojkarna överlämna mobiltelefonerna och band dem sedan med en sladd runt fötterna och blev mer och mer förbannad.
Under tiden hade 46-åringen dykt upp och krävde tillsammans med 44-åringen att pojkarna skulle skriva ner sina namn på en lapp och tala om var de bodde. De blev dessutom hotade till livet, varefter männen låste in ungdomarna i lekstugan.

Efter ett tag kom männen tillbaka och pojkarna fick tillbaka sina mobiler, sedan de varit ihopbundna i 45–50 minuter. De ringde sina föräldrar och sade att de skulle komma. Det tog ett tag för föräldrarna att komma så männen sade på nytt att de skulle ta pojkarna till skogen och slå ihjäl dem.
När föräldrarna kom släpptes pojkarna ut och kom loss. Männen sade att killarna hade kastat sten på huset och gjort inbrott i lekstugan.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se