Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två döms för planerad våldtäkt på berusad

Två män i Borlänge dömdes på fredagen i Falu tingsrätt till fängelse i fyra år vardera för grov våldtäkt.De har haft sex med en kvinna som befunnit sig i hjälplöst tillstånd i en lägenhet på Tjärna Ängar.

AnnonsMännen som är 27 och 34 år var ytligt bekanta med kvinnan. När hon bad om skjuts hem ställde de upp men istället för att köra hem henne föreslog de efterfest i en lägenhet som de disponerade på Tjärna Ängar.

Efter några groggar blev kvinnan trött och ville hem men eftersom männen druckit blev det bekymmer att skaffa en nykter chaufför. Kvinnan drog sig tillbaka för att vila i sovrummet.

I tingsrätten har kvinnan berättat hur hon vaknade av att en av männen bakifrån tryckte ner hennes axlar hennes axlar medan den andra hade samlag. Sedan turades de om. Hon kunde inte komma loss. En stund senare däckade hon totalt och minns inte vad som hänt.

När hon vakande flera timmar senare var hon helt påklädd. Dagen efter kontaktade hon gynekolog och polis.

Det finns teknisk bevisning i form av sperma på lakan och trosor. 34-årigen medger att han haft sex med kvinnan men att det varit frivilligt från hennes sida. Hans kamrat nekar helt. Det hade kanske stannat vid ömsesidiga beskyllningar, ord mot ord, om inte ett helt koppel av unga män gästat lägenheten under natten. De har vittnat om hur en av männen viftat med kvinnans trosor och att kvinnan låg naken och domnad på en madrass i vardagsrummet.

Tingsrätten finner kvinnan trovärdig och att hon inte haft anledningen att beljuga männen. Hennes berättelse styrks också av de vittnen som finns. Tingsrätten gör den bedömningen att gärningen uppenbarligen föregåtts av en viss planering.

Åklagaren Sanna Gens krävde att 27-åringen skulle utvisas vid fällande dom. Utvisningsyrkandet avslås med motiveringen att han har barn i Sverige och har fått ytterligare ett barn under tiden i häktet. Han har permanent uppehållstillstånd och bor sedan fyra år i Sverige.

Båda är tidigare dömda för diverse mindre grova brott som rattfylleri, urkundsförfalskning och ringa narkotikabrott

Männen ska solidariskt betala ett skadestånd till kvinnan för kränkning och lidande på 137 000 kronor.

Männen häktades 14 och 20 december och de skall vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Hans Dahlqvist