Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två gripna för uppmärksammad överfallsvåldtäkt i Ludvika – DNA binder dem till brottet

Två män från Ludvika, 24 och 29 år, har gripits för överfallsvåldtäkten på en ung kvinna i Ludvika natten till 17 oktober. Gripandet har skett sedan deras DNA säkrats på brottsplatsen. De anhölls på onsdagen och satt under större delen av torsdagen i förhör.
LÄS ÄVEN: Tafsande på Ludvikas krogar ledde till gripandena av de misstänkta våldtäktsmännen

Offret var en ung kvinna som nyss lämnat krogen när tre för henne okända män kom och bad om cigaretter. Hon bjöd på vad de begärde. De tre följde sedan efter henne när hon gick och slet plötsligt in henne på en bakgård vid Fredsgatan. Förbipasserande hörde kvinnans rop på hjälp, skyndade till och avbröt en pågående våldtäkt. Överfallet rubriceras som grov våldtäkt.

– Hade inte de här personerna råkat passera och ingripit kunde det här ha slutat betydligt värre, säger spaningsledaren Leif Nykvist.

När räddarna avbröt gärningsmännen hade kvinna fått kläder slitna från kroppen. I larmsamtal framgår att de tillskyndade personerna inser att de avbrutit en pågående våldtäkt och att offret vad svårt medtagen när hon hittades. Utredarna gick strax efter händelsen ut i flera TV-program och efterlyste vittnen som kunde ha sett offret i sällskap med gärningsmännen.

På brottsplatsen säkrades så småningom DNA från flera personer. Offret kunde också ge en tämligen god beskrivning av männen som överföll henne.

– Utifrån den beskrivningen beslutade jag om topsning av ett tiotal personer som ofredat kvinnor på krogarna i Ludvika och blivit portade, säger Leif Nykvist.

"Topsning" innebär att poliser på en specialpreparerad tops samlar saliv från den vars DNA ska testas. Ur saliven utvinns sedan personens DNA-profil

För några dagar sen kom det sedan länge efterfrågade resultatet från Nationellt forensiskt centrum (NFC). De ledde till att de två männen kunde gripas. Deras DNA fanns på brottsplatsen. De anhölls i sin frånvaro och greps under onsdagsförmiddagen. Leif Nykvist räknar med att kunna gripa även den tredje våldtäktsmannen.

– Vi räknar med att binda också honom vi brottet. Det återstår några spaningsåtgärder först, säger Nykvist.