Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två insidermisstänkta greps hemma – igen!

Annons

Två av de misstänkta i insiderutredningen kring SSAB hämtades tidigt på tisdagsmorgonen av polis i sina hem.
Anhållna av kammaråklagare Cecilia Trossmark – för andra gången i samma mål.

– Vi har nya bevis och jag gjorde bedömningen att det var viktigt att de inte skulle kunna prata ihop sig, säger Trossmark till DD.
Klockan var halv sex på morgonen när polis knackade på hos de anhållnas familjer. De väcktes och fick bara klä sig innan de kördes till polishuset för nya förhör. De anhållna är 37 och 39 år gamla och hade vid första gripandet chefsbefattningar inom SSAB.
– De är båda misstänkta för grovt insiderbrott men dagens ingripandet betyder inte att misstankarna har utökas. Skälet att anhålla dem var att det fanns ny bevisning och att de skulle förhöras om den utan att först ha möjlighet att konferera, säger Cecilia Trossmark.
De båda SSAB-cheferna förhördes under cirka sex timmar varefter anhållande hävdes.
– Jag bedömde efterförhören att det inte längre fanns skäl att hålla dem frihetsberövande, säger Trossmark.

Insiderutredningen inleddes med att fem personer greps i sina hem på morgonen den 28 november, misstänkta för insider-brott.
Rubriceringen innebar att de utnyttjat sin position inom företaget och det kunnande det innebär för att skaffa ekonomiska fördelare. Straffet för brott av normalgraden är fängelse upp till två år, för grovt brott mellan sex månader och fyra år.
Totalt är sju personer delgivna misstanke om brott och fem av dem har suttit häktade i olika långa perioder. I ett av fallen upphävde Svea hovrätt tingsrättens häktningbeslut.
De sista häktningarna upphävdes 13 december. Frihetsberövandena har enbart gjorts av utredningsskäl, för att inte de misstänkta skulle kunna påverka utredningen.

Tisdagens aktion var därför oväntad. Att någon anhålls flera gånger för samma brott är ovanligt. De berördas försvarare är heller inte nöjda med hanteringen av klienterna.
– Jag delar inte åklagarens bedömning. Det var inte nödvändigt att hämta min klient i hemmet som de gjorde, säger 39-åringen försvarare, advokat Per Råström.
Cecilia Trossmark hoppa kunna ha utredningen klar i mars.
Hon vill inte närmare redogöra för brottslighetens omfattning med säger att den som gjort stört personliga vinning av de misstänkta brotten tjänat mindre än en halv miljon.

Gubb Jan Stigson