Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två och ett halvt år hotar smugglare

Det tog precis en månad, men på onsdagen avslutades rättegången mot spritsmugglarna. Med krav på fängelse i två och ett halvt år för huvudmannen från åklagaren Eva Wintzell och vädjan om samhällstjänst från försvararen Göran Lock. Svar kommer i januari.

Annons

Kvar den sista rättegångsdagen var de båda barndomskamrater som framstått som initiativtagaren eller ledare för den fleråriga spritsmugglingsverksamhet som avslöjades i februari.
Åklagaren Eva Wintzell vidhöll åtalet mot båda två och var dessutom generös nog att inte låta det faktum att 47-åringen som framstår som andreman under rättegången erkänt vad han tidigare nekat till påverka straffmätningen.
Hon mätte ut ett år och sex månader för 21 smuggelresor där 47-åringen deltagit själv och 24 där han hjälpt till men utlåning av bil eller den så kallade ”brobizz” som använts för att passera Öresundsbron utan att behöva stanna. Han har dessutom sålt en del av den insmugglade spriten.

För den numera 48-årige huvudmannen mätte Wintzell för ansvar för 87 resor ,under vilka det förts in vad som motsvarar 26 100 liter sprit och försäljning av det mesta av smuggelgodset, ut två år och sex månaders fängelse.
Vidare yrkade åklagare att 1 700 000 kronors värde utgörande förtjänst av brottsligheten skulle förklaras förverkat, 80 000 av dessa solidariskt med 47-åringen.
48-åringens försvarare, advokat Göran Lock inledde med att förklara att 48-åringen var ledsen och upprörd bara över att bli kallad för just huvudman.
– Han är ganska upprörd fast han sitter tyst och stilla hela tiden, förklarade Lock medan klienten satt och nickade bredvid honom.

Lock målade sedan upp en bild av klientens hem som en samlingspunkt för familj och vänner. Hur någon i gänget åkt till Tyskland och handlat alkohol. När det började och vem som gjorde vad är oklart vilket även åklagaren påpekade.
Enligt Lock var dock klienten en bifigur ända in i 2012 och advokaten hävdade med eftertryck att klienten inte hade något ansvar för de smuggelresor som gjordes under 2011.
– Dem har han nekat till och dem kan han heller inte dömas för, hävdade Göran Lock.
Han plockade sedan bit för bit ur åtalet och landade vid att klienten kanske kunde fällas för brott som skulle ge högst ett och ett halvt års fängelse.
– Även om det är över gränsen kan möjligen rätten överväga att döma min klient till villkorlig dom med samhällstjänst, tyckte Lock.
Kollegan Anders Mellberg hade då redan talat för samma påföljd för sin klient.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se