Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två vargar sköts efter skyddsjakt

Två vargar kunde fällas i skyddsjakt sydost om Idre sent på lördagseftermiddagen. Det handlade om en hane och en hona som gick tillsammans.

Annons

Den 11 november beviljade länsstyrelsen i Dalarna skyddsjakt på en varg. Den utökades till två vargar med ett nytt beslut den 29 november. Det sedan det kunde säkerställas att två vargar uppehöll sig inom renskötselområdet sydost om Idre.
De senaste dagarnas snöfall gjorde det också möjligt att spåra de två vargarna i gemensam aktion av länsstyrelsen och samebyn.
På lördagseftermiddagen kunde de två vargarna spåras till berget Fiskremmet, i ett område öster om väg 311. Precis innan mörkret föll kunde länsstyrelsens skytt, från en helikopter, fälla de två vargarna.

I det område de två vargarna fälldes i, fanns för tillfället inga renar, däremot hade vargarna slagit en älg som de uppehöll sig vid.
Det två vargarna var en hane på 47 kilo och en hona på 32 kilo. De kommer nu att föras till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för undersökning.
Det finns fler iakttagelser på vargar i området och sannolikt kommer det att uppstå nya konflikter med varg och rennäring inom kort.

Nisse Schmidt/DT