Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- tvingas betala studieplatser i Vansbo och Sandviken

Annons


Det går inte att först säga ja och sedan säga nej.
Ett besked utan förbehåll gäller.
Det konstaterar Skolväsendets Överklagningsnämnd som i två fall nu ger elever från Avesta rätt att gå den utbildning de sökt och kommit in på

I det ena fallet gäller det en yngling som sökt fjällturismutbildning i Vansbro kommun.
I ett första yttrande medgav Avesta att de skulle betala utbildningen. Det innebar att ynglingen i flera gånger under våren tagit ledig från sina studier i Avesta och deltagit i förberedande aktiviteter och introduktionsdagar i bland annat Kläppen och Sälen.
I ett nytt yttrande sa dock senare Avesta kommun nej och Vansbro kommun avslog ynglingens ansökan.
Inget samordningsavtal finns mellan kommunerna.
Men pappan till eleven överklagade och nu säger alltså Överklagningsnämnden att det första beskedet gäller.

Ingen grund för ett nej 
- Hemkommunen har först åtagit sig att svara för kostnaderna. Det kan inte återkallas annat än i vissa undantagsfall om det funnits vissa förbehåll eller speciella skäl. Eftersom någon grund för återkallelse inte framkommit i detta fall ska beslutet om mottagande stå fast, konstaterar Överklagandenämnden som ger samma positiva besked till en 16-åring flicka i Fors som i Sandviken sökt ett specialutformat handelsprogram. 

Avesta uppgav i ett yttrande över ansökan tidigare i våras att de åtog sig att svara för utbildningskostnaderna. Därför antogs också eleven.
I ett nytt yttrande sa sig dock Avesta inte längre vara beredd att betala. Anledningen var att rektorn först trott att det var en utbildning på en friskola.
Inte heller här menar Överklagandenämnden att det finns någon grund för att återkalla det första beslutet och fastställer därför att flickan är mottagen till den speciella utbildningen vid gymnasieskolan i Sandvikens kommun.
Dessa beslut går inte att överklaga.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se