Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas säga upp 23 piloter

Den hårdnande konkurrensen inom inrikesflyget har tvingat Direktflyg i Borlänge till sparåtgärder på alla nivåer sedan tidigt i år.
Inget område har varit heligt.

Annons

Direktflyg lade ett förslag till sina 23 piloter att gå ner från 100 procents anställning till 75 procent, eller att göra besparingar som motsvarar detta, det vill säga kapa pilotkostnaderna med 25 procent.

Men det kunde inte Svensk Pilotförening gå med på. Direktflyg lade då ett varsel om uppsägning den 1 juli med en tidsfrist till sista december i år.
– Det känns inte alls bra att göra så här men nödvändigt, säger Direktflygs vd, Tezz Tordsdotter-Ohlsson.
– Vi har gjort besparingar inom andra områden i bolaget och det är klart att jag är besviken att vi inte har lyckats hitta gemensamma lösningar med Svensk Pilotförening. Att enbart höja våra biljettpriserhär inget som räddar bolaget.

Tommy Larsson, förhandlingschef på Svensk Pilotförening är å andra sidan besviken på att Direktflyg gick ut med det nämnda förslag. Läget är just nu låst och inga förhandlingar pågår.
– Det ser ut som ytterligare piloter kommer att vara arbetslösa från den 1 januari, säger Tommy.
– Det finns redan cirka 300 arbetslösa piloter i Sverige och det är inte bra om den siffran blir större. Vi kan dock se att Direktflyg vidtagit vissa sparåtgärder men vi kan tyvärr fackföreningspolitiskt inte gå med på att försämra villkoren för våra medlemmar. Vi har ­redan vridit och vänt på det mesta.
En av piloterna hos Direktflyg sedan knappt två år tillbaka säger:
– Detta är för oss svenska piloter en tråkig utveckling inom inrikesflyget.

– Ett par estländska bolag lurar i vassen med lika flygplan som vi, Jetstream 32 för 19 passagerare. Troligtvis kan dessa bolag pressa priserna mera. Men vi inom Direktflyg har kunskap och bas i Sverige och borde kunna fungera på den egna hemmamarknaden. Jag vill förstås ha kvar mitt jobb.

Mikael Forslund
mikael.forslund@daladem.se