Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tydlig markering att stänga Lundsberg

Nyligen beslutade skolinspektionen att stänga Lundsberg med anledning av kränkande behandling av elever under bland annat en nollning. Ännu en gång hamnade en skola i blåsväder när det gäller mobbning och trakasserier men skillnaden denna gång var att skolan stängdes med hänsyn till elevernas hälsa och säkerhet samt att majoriteten av eleverna tillbringar hela dygnet på skolan.

Skolan kan öppnas igen men enbart under förutsättning att ägaren på ett trovärdigt sätt åtgärdat bristerna och kan garantera elevernas säkerhet. Vi ser positivt på att skolinspektionen satt ner foten och stängt en skola på grund av mobbning och trakasserier då ingen ska behöva finna sig i att bli kränkt på sin arbetsplats.

Den som från tidigt stadium fått med sig att det är okej att mobba och vara känslokall mot andra kommer sannolikt att vara både känslokalla och oempatiska även i arbetslivet.

Oavsett om det är en mobbare eller en som mobbats så följer vetskapen med att det anses ok att agera på ett kränkande sätt utan att något händer.

Detta ökar risken för mobbning och trakasserier i framtiden. För förr eller senare så är det dessa som tar över och blir företagsledare inom näringslivet, egenföretagare, anställd eller beslutsfattare.

Av den anledningen är det viktigt att göra, som skolinspektionen nu har gjort, sätta ner foten och stänga den skola/arbetsplats som inte vidtar åtgärder mot mobbning för att markera att kränkande behandling aldrig är okej.

Däremot är det svårare att stoppa nätmobbningen men med en tydlig lagstiftning som gör det möjligt att stänga av den som mobbar från att komma in på en sida så är vi helt övertygade om att mobbningen skulle minska betydligt.

Det som behövs är en heltäckande lagstiftning mot mobbning, oavsett var den kränkande behandlingen sker och som inte är godtycklig, säger Linda Mathiasson.

Vi anser att det är dags att ta tag i det verkliga problemet när det gäller kränkande behandling/mobbning för det är enda sättet att minska samhällskostnaderna och öka folkhälsan.

Nina Jansdotter, beteendevetare och expert på sociala medier

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel