Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tynell: ”En otroligt jämn och rättvis spurt”

MORA
Daniel Tynell, Gryckbo, har tre segrar i bagaget men de två senaste åren har resulterat i två raka andraplatser. Vi mötte ändå en mycket nöjd Tynell efter målgången.

– Jag är så fruktansvärt nöjd med att lyckas pricka in en sån brutal form i år igen, säger Tynell.
Alla vill vinna Vasaloppet och det är utan tvekan säsongens viktigaste tävling. Nu fanns Daniel med i den absoluta täten från Oxberg och in till mål. Vid kontrollen i Oxberg var han trea och därifrån var han offensiv.

– Jag kunde lägga upp loppet precis som jag ville. Jag försökte spara mycket kraft i början och när jag kunde hänga med längst fram i backarna upp mot Oxberg utan att gå för fullt bestämde jag mig för att testa ett ryck i Gopshus, säger Daniel som annars brukar försöka rycka i backarna upp mot Hökberg men i år ville han testa något annat. Han fick till en bra körning upp mot Gopshus och det försvann en del åkare ur tätgruppen. I Hökberg var Daniel i spets och i Eldris var han tvåa, då var det sex åkare kvar i tätgruppen. På slutet var det bröderna Aukland som gjorde grovjobbet.

– Jag är så sjukt imponerad av det jobbet som både Jörgen och Anders lägger ner och så glad att den offensiva körningen håller. Det blev en otroligt jämn och rättvis spurt. Alla fick välja det spår de ville och starkaste man vann och det är så det skall vara, menade den fantastiskt ödmjuke Tynell och han fortsatte att hylla sin överman och hans bror.
– Den utvecklingen som skett inom långlopps-skidåkningen sen jag vann för elva år sedan kan vi tacka bröderna Aukland för och det intresset som finns just nu är fantastiskt, säger Daniel och menar att för elva år sedan var det inte många som åkte utan fäste på skidorna. Nu åkte hela tättrion utan fästvalla.

Det pratas mycket om lagkörning i långloppen och många team har flera åkare med i loppet men för Daniels Team Tynell är det bara han och brorsan Rikard som tappade rejält på täten redan inledningsvis och slutade på 84:e plats.
Hur ser du på detta med lagkörningen?
– Så som det blev på slutet i dag så spelade det ingen roll. Alla vill ju vara först och hade jag varit så pigg som de andra grabbarna var på slutet så hade jag varit med och hjälpt till.
Hur ser du på det fantastiska stöd som du får med allt runtomkring år efter år?
– Jag skulle ju inte vara på den här platsen och jag skulle inte vara den jag är i dag om jag inte hade det här teamet. Både sponsorer, familjen, släkt, vänner och klubbkompisar ställer upp på ett fantastiskt sätt, jag tror att det är runt 40 personer från byn som är engagerade. Jag har en otrolig trygghet i den uppbackningen och det måste man ha. Jag har aldrig missat en flaska dricka under alla år jag kört loppet.
Kommer du tillbaka och satsar på en fjärde seger nästa år?
– Jag vill gärna vara med och kriga på samma sätt och försöka få till en lika bra form som jag fick i år. Det är så kul att se att jag fortfarande kan vara med och kriga om de här placeringarna så det är givetvis oerhört motiverande.
Ola Mopers