Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tynell: ”Jag ska göra mitt livs prestation”

Tre gånger har han åkt de nio milen snabbast av alla.
Förra året blev han tidernas gladaste tvåa, och i år siktar han på att göra bästa loppet hittills.
– Fokus ligger på att göra mitt livs prestation, säger Grycksbos Daniel Tynell.Och tillägger sedan snabbt:
– Sen vill jag ju såklart gärna att konsekvensen av att jag gör mitt livs prestation blir att jag passerar mållinjen först av alla...
Han vet som sagt hur det känns. 2002, 2006 och 2009 var det nämligen Daniel Tynell som stod som segrare efter färden från Sälen till Mora.
– Det var en häftig känsla, helt klart. Den skulle man gärna känna en gång till, säger Tynell, som utöver de tre första-platserna har klivit upp på Vasapallen ytterligare tre gånger: Trea 2001, samt tvåa 2010 och 2012.
– Ja, jag verkar veta hur man prickar in formen till Vasaloppet, säger Tynell och skrattar.
Andraplatsen i fjol kom efter en spurtstrid mot segraren och ständige favoriten Jörgen Brink.
– Naturligtvis var det lite snopet att inte vinna när jag vara så nära segern, men som alla kunde se var jag en ganska glad tvåa, menar Tynell, vars andraplats var ett efterlängtat kvitto på att han var tillbaka på allvar efter den jobbiga säsong som kantats av harpest samt sviterna efter denna.
2011 hade han fått nöja sig med en 20:e plats.
– Tiden efter harpesten kändes det som att jag åkte med handbromsen i hela tiden, och därför var det så fantastiskt skönt att kunna ta andraplatsen där i fjol. Jag kände en enorm lycka över att kunna göra ett fantastiskt lopp just den dagen. Det var en sanslös fullträff och att jag fick till den just den säsongen efter allt som hade varit.. ja det var underbart.
Men nu är det nytt år och nytt Vasalopp som gäller, och för Tynells del verkar formkurvan peka uppåt.
I februari har han bland annat åkt hem segern i Engelbrektsloppet och Bessemerloppet.
– Det har gått riktigt bra på slutet och jag har haft en helt annan känsla i kroppen under dessa två lopp. Det är en jädra trygghet att ha dessa med mig nu inför Vasaloppet, menar Tynell, som först denna vecka börjat fokusera på Vasaloppet på allvar.
– En del av min mentala uppladdning har bestått av att inte tänka på Vasaloppet förrän det verkligen är dags. På det sättet har jag byggt upp nån slags ”överskottsenergi” som jag kan plocka fram nu.
För nu tänker han och laddar för fullt inför årets höjdpunkt.

Vem åker snabbast på söndag?
– Det finns väldigt många bra åkare som kommer att vara med i täten, och det känns som att det blir tightare och tightare för varje år. Men jag tror att det kommer att handla om dom vanliga namnen, säger Tynell som naturligtvis själv hoppas vara ett av just dessa namn.

För formen är god?
– Ja för tusan. Allt känns bra och jag ser fram emot årets tävling. Det ska bli skönt att plåga sig.
Vilket tydligen är ett bra tecken.
Tynell förklarar:
– Om man inte är i form är det outhärdligt att plåga sig. När man är i form är det bara skönt.

Elin Broman