Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyskt laboratorium friar dopningsdömdSTYRKELYFT

Styrkelyftaren och arm-sportaren Kim Mikkelsen, Smedjebacken, som fälldes för dopning efter en tävling i Sandviken hösten 2011 och blev avstängd i två år har nu friats och får börja tävla igen. Tester visar att hans kropp producerar själv en anabol steroid.

Riksidrottsnämnden har hävt avstängningen och ett officiellt beslut från RIN kommer under nästa vecka.
– Det känns riktigt bra, säger Kim.
Den som hjälpt Mikkelsen i detta ärende är Mats Larsson som är professor i molekylfysik vid Stockholms universitet.

Larsson menar att Karolinska Universitetslaboratoriet inte följer WADA:s regler när det gäller att mäta proven. Larsson hävdar att någon slutlig fullständig laboratorierapport avseende B-provsanalysen, Laboratory Documentation Package (LDP) inte har upprättats.

– Världens ledande dopninglaboratorium i Köln har under december och januari genomfört mätningar, något som jag insisterat på under lång tid, som helt entydigt visar att Kim är helt oskyldig. Han har en metabolism som producerar en anabol steroid i låga koncentrationer, något som förekommer hos vissa individer, säger Larsson.
– Den svenska Dopingnämnden ansåg i sin dom att koncentrationen i Kims prov var för hög för att kunna produceras kroppseget. Mätningarna i Tyskland visar att Dopingnämnden hade fel, säger Mats Larsson.
– Jag har honom att tacka för allt och han har hjälpt mig utan någon som helst ersättning och det är jag tacksam för, säger Kim Mikkelsen.

Sekreteraren i bestraffningsärenden hos RIN, Anders Hübinette, bekräftar att Kim Mikkelsen är klar att börja tävla igen.
– Vi tog ett beslut i förra veckan att tills vidare upphäva domen mot Mikkelsen och han är inte längre avstängd. Definitivt beslut kommer under nästa vecka, men med största sannolikhet kommer vi inte att ändra det beslut vi redan tagit, säger Hübinette.
På frågan om Kim tänker begära skadestånd för den drygt ett år felaktiga avstängningen säger han så här:
– Nej, det tänker jag nog inte göra. Jag vill lägga det här bakom mig nu och det viktigaste är att jag blev frikänd. Nu ska det bli kul att börja träna igen och sedan får vi se när jag tar upp tävlandet igen.
Kim Mikkelsen har sedan tidigare bland annat ett USM-silver i styrkelyft i 93-kilosklassen vid SM i Luleå i april 2011.

Håkan Eriksson