Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Lundén:Därför ska vi minska julhandeln

Julkommersen är här på nytt. I köpcentrum och gallerior finns redan tomtar och plastgranar. Kommer julhandeln att slå rekord igen? En fråga som stöts och blöts i affärspressen.

TV-reklamen lockar och pockar med olika köpbudskap. Byt bil, bostad, möbler, tv, datorer och mobiler. Nytt blir snabbt gammalt.

Vi köper, kasserar och slänger i oförtruten takt, handlar saker som vi egentligen inte behöver. Ingen kan heller påstå sig vara ovetande om konsekvenserna av vårt handlande.

LÄS OCKSÅ: När jag var en rasist.

Medeltidens människor trodde på gudar och demoner, himmel, dödsriken och helvetet. Nutidsmänniskan är förvandlad till en Homo economicus.

Vi konsumerar för att stärka vår status. Olika varumärken signalerar vem du är. Det förblindade konsumtionssamhället fick full styrka när nyliberalismen tog kommandot över västvärlden på 1970- och 80-talet.

Denna snäva inriktning på affärer är i dag starkare än någonsin. Den genomsyrar våra liv och samhällen. Allt och alla har blivit en vara, ett varumärke på en marknad. Det handlas och vandlas även med människor som flyr för sina liv.

Politiken är också den förvandlad till bransch och saknar för närvarande en avgörande makt. Politiker av i dag skall leverera som om de skulle representera olika varuföretag.

LÄS ÄVEN: Skydda människorna mänsklighet

De skall komma med snabba lösningar på oerhört svåra problem. En politiker anses som gammal om hen har varit i tv-rutan i två år – en halv mandatperiod.

När du går och röstar vad gör du då? Köper du då en åsikt, lättsmält, enkelt och smärtfritt? Vilka är lockvarorna? "Ut med invandrarna. Sänkta skatter. Valfrihet?"

Nyliberalismen har på ett genomgripande sätt försatt oss i en situation där inga långsiktiga politiska lösningar längre är möjliga. Vi har skapat en form av politisk kvartalskapitalism, där opinionsmätningarna styr den politiska mediecirkusen.

Våra politiska partier är som fotbollslag med olika startelvor och opinionsbildarna är klackledarna på ståplats. Matcherna spelas till dånet av twittersmatter och i Facebookgrupper. Vem vågar byta sida? Äga en annan uppfattning? Röra sig mot utgångarna?

Det finns ännu så länge inga institutioner eller parlament på Europa- eller världsnivå som kan lösa krig, konflikter eller klimatkrisen.

Om konsumtionssamhället fortsätter att öka kommer jorden själv att se till att lösa problemet på sitt sätt, nämligen befria sig från mänskligheten.

Journalisten och författaren Katarina Bjärvall berättar i sin nya konsumtionskritiska bok "Yes – därför köper vi det vi inte behöver" (Ordfront förlag) att svenska hushålls konsumtion ökat med närmare fyra gånger på 30 år. Summan uppgår till ofattbara 1 817miljarder kronor.

Det är en bok som väcker både indignation, farhågor men även hoppfullhet.

Hon skriver bland annat om den kapitalistiska förbrukningsideologin. Den fick snabbt fäste i USA. Den första folkbilen – T-Forden – byggdes för att hålla för alltid. Det var en bil som minskade klasskillnaderna eftersom många kunde köpa sig en sådan bil. Konkurrenten GM utvecklade i stället nya bilmodeller, med ny design för att konkurrera ut både sina egna äldre bilar och T-Forden.

Den här ideologin,som kallas för planerat åldrande, är den kraft som styr produktionen och affärerna. En allt kortare livslängd för olika produkter råder. Jag tittar på vår egen diskmaskin, kyl och frys. Denna köksutrustning måste vara unik. Den är snart 25 år gammal och fungerar än! Hur många kastar bort fullt fungerande apparater i dag? Alltför många!

Då kommer vi fram till nästa omskakande läsupplevelse. Det är Andreas Jakobssons "Svinnlandet" (Offside press). I två år levde han på gratis mat som andra slängt bort.

Han hittade varorna i butikernas soprum. Andreas bar hem frukt och grönsaker, kaffe, Anthon Berg-marsipan, öl, dessertostar, pinjenöttar, chips. Han har hämtat hem varor till ett värde av 150 000 kronor. Det är varor som är bäst före, men även bra efter.

Författaren skriver att en tredjedel av all mat som produceras i världen kastas bort samtidigt som människor svälter. Vi skulle kunna rädda världen och varandra från en ekologisk katastrof bara genom att minska svinnet.

Det finns en snabb lösning på problemet, enligt Andreas Jakobsson. Höj skatten på avfall! Låt oss sedan fortsätta med en global skatt på koldioxidutsläpp och låt oss shoppa mindre till jul.