Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Lundén: Gå inte på självhjälpsindustrin

Tror du på en bättre version av dig själv? Då ska du läsa den nyutkomna boken ”Den vilda jakten på ett (bättre) jag” (Natur&Kultur) av forskarna Carl Cederström och André Spicer. De har under ett år i ett experiment satsat tusentals timmar och dryga 100 000 kronor på att optimera sig själva på alla tänkbara sätt. De har byggt upp sina kroppar, tagit narkotikaklassade mediciner, använt sexleksaker, plastikopererat sig.

Självhjälpsindustrin är en del av det kapitalistiska ekonomiska systemet som vill inbilla oss att vi alla kan bli en vinnare. Den växte sig stark under 1930-talets depressionstider.

De har gått självhjälpskurser, dansat nakna med okända män, ställt upp i tyngdlyftningstävlingar, gått i terapi, träffat både andliga medier och livscoacher. Resultaten redovisas i boken. Det är bitvis både bisarr och underhållande läsning och resultatet är nedslående. I slutet av året konstaterar forskarna: Vad var meningen med alltihop? Forskarna hade fått en sämre relation till varandra. Förståelsen och tålamodet för människors fel och brister hade minskat.Allt utmynnade i en känsla av att ha deltagit i en extrem rörelse.

Självhjälpsindustrin är en del av det kapitalistiska ekonomiska systemet som vill inbilla oss att vi alla kan bli en vinnare. Den växte sig stark under 1930-talets depressionstider. Författaren Napoleon Hills självhjälpsbok ”Tänk rätt bli framgångsrik” är en av de bäst säljande böckerna genom tiderna. Budskapet var detsamma som i dag. I massarbetslöshetens USA på 30-talet var meddelandet att var och en är ansvarig för sitt eget öde och måste finna sina egna individuella lösningar. Talet om samhällsklasser och ekonomiska orättvisor fanns överhuvudtaget inte.

Självhjälpsindustrin hittar på en massa olika snabba och enkla lösningar på svåra livsomständigheter och samhällsproblem. Den profiterar på att vi alla kan drabbas av sjukdom, smärta, separation, arbetslöshet, stress, ensamhet eller någon annan svår livssituation.

Forskarna konstaterar att självhjälpsbranschen även blomstrade på 1970-talet efter tre decennier av stark ekonomisk tillväxt i hela västvärlden. Den individualistiska tankemodellen, att främst satsa på sig själv, blev också en del av arbetsgivarnas främsta slagord i slutet av samma decennium här i Sverige. Den fick sedan ytterligare draghjälp av marknadsliberalismen. Självhjälpskulturen är så djupt rotad i dagens samhälle att det nästan tar formen av en naturlag precis som kapitalismen.

Självhjälpsindustrin hittar på en massa olika snabba och enkla lösningar på svåra livsomständigheter och samhällsproblem. Den profiterar på att vi alla kan drabbas av sjukdom, smärta, separation, arbetslöshet, stress, ensamhet eller någon annan svår livssituation.

Budskapet är att du själv kan lyfta dig i håret med allehanda olika metoder. Dessutom finns det hela tiden områden i ditt liv som du hela tiden ska förbättra, sådant som du inte ens var medveten om själv, som behovet av multipla orgasmer. Självhjälpen är en blandning av nyandlighet, meditationsläror, ovetenskapliga terapier och populärpsykologiska metoder. Javisst är det roligare med en positiv livssyn men när folk börjar tro att det går att tänka bort sjukdomar och fattigdom i samhället då har det verkligen gått för långt.

Forskarna Cederström och Spicer konstaterar att dagens självhjälp består av många mätbara metoder. Deras liv förvandlades till siffror. Människans liv förvandlad till maskin, robot, algoritm. Du kan till och med analysera och registrera din egen avföring. Det är svårt att se en tillnyktring och självsanering av självhjälpsindustrin. Den går också helt på tvärs med budskapet om att vi tillsammans bör förändra samhället tillsammans eller ens ägna en tanke åt begrepp som solidaritet.

Självhjälpsindustrin har förstås draghjälp av liberalismens övertro på individens egen styrka. Det fungerar utmärkt så länge människan är ung, frisk och stark. Om du är fet, fattig och sjuk får du skylla dig själv. Det är ett tecken på dålig moral och bristande initiativförmåga, enligt självhjälpskulturen. Vi kommer alla att minska i marknadsvärde med åren eftersom vi lever i ett utpräglat konkurrenssamhälle. Det kommer även självhjälpsfundamentalisterna att tvingas inse i sinom tid.