Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Lundén: Skattesmitarna krossar samhället

Plötsligt blir skatteparadisen och skatteflykten hett stoff i medierna. För egen del kom inte avslöjandena som någon överraskning utan mer som en bekräftelse på det samhällssystem som råder.

Dagens ekonomiska och politiska elit befinner sig i en samförståndskultur. Detta är vad vi fått efter decennier av ett västkapitalistiskt styre där nyliberalismen steg för steg privatiserat och minskat demokratins inflytande på samhället.

Politiker, banker och mäktiga personer dras in i den internationella skattehärvan som kallas Panamaläckan som består av över 11,5 miljoner dokument. Materialet kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som säljer anonyma offshore-bolag. I läckan finns information om runt 214 000 företag. Cirka 400 journalister från över 80 länder har gått igenom dokumenten.

Enligt SVT:s Uppdrag Granskning går staten miste om 46 miljarder kronor varje år. Det hade exempelvis räckt till skola för 470 000 barn, inklusive lärare, lokaler, böcker och lunch eller till att anställa 120 000 undersköterskor i äldrevården.

Samtidigt påpekar Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt, att skatteskandalen egentligen bara är en droppe i havet. Enligt honom finns det tusentals liknande firmor i världen. Under de senaste tio åren har skatteflykten till skatteparadisen ökat med 30-40 procent.

Det här är allvarligare än vad många vill tro. De som är snuskigt rika vill inte betala skatt oavsett vilken nivå vi pratar om.

Vad som upprör mig mest är att vi sett årtionden av skattesänkningar på just kapital och förmögenheter för att minska skatteflykten. Som tack för det har den rika eliten smitit från skatten ännu mer. Sverige och många andra europeiska länder har med andra ord betalat dubbelt upp. Staterna betalar för skatteflykten och får samtidigt minskade skatteintäkter på deklarerade förmögenheter.

Tage Danielsson, humoristen och en av 1960-70- och 80-talets största intellektuella samhällsdebattörer, sade en gång följande om moralen i ett samälle: "Samhällsmoralen ska växa ur gräsrötterna. Gör den inte det, beror det på, att den gödslats med för mycket skit från ovan."

Det finns ännu en mycket stark folklig vrede mot den girighet som i dag genomsyrar vår ekonomiska och politiska elit. Frågan är dock hur länge? När kommer vi alla att strunta i att betala skatten? När börjar alla systematiskt att fiffla med både stort och smått?

Nyliberalismens tanke är främst att var och en skall tänka på sig själv. Därför är egentligen den här skatteflyktingkrisen en logisk följd av den nyliberala politiska resan som vi gjort.

Vi vet att de som sitter på styrande poster skyddas med frikostiga arvoden, fallskärmar och pensionsavtal. För flera år sedan läste jag om Jacob Wallenberg som kunde vid ett enda styrelsemöte i ABB kvittera ut ett arvode på 440 000 kronor och att den gamla bankchefen Arne Mårtensson från Handelsbanken kunde gå i pension vid 55 årsålder med 225 miljoner kronor på pensionskontot. (Källa: Den nya överklassen av Bengt Ericson (Fischer & Co).

Många historiker varnar för likheterna med den romerska kejsartiden. Då som nu skedde en snabb flytt från land till stad (urbanisering), världsligheten (sekulariseringen) och klättersamhällets snabba resa samt en social utslagning bland förlorarna. Då som nu saknas en alternativ världsordning. Vi vet att nyliberalismen fick många att tro på ideologiernas död.

Vi kan förvänta oss nya avslöjanden om skatteparadisen och de redan snuskigt rikas fortsatta eskapader.

Låt nu inte detta enbart utmynna i enskilda personers fall från ministertaburetter och vd-poster i bankvärlden eller liknande. Skatteparadisen måste en gång för alla stoppas med hjälp av politiker som på allvar vågar bryta med den ekonomiska eliten.

Det finns som sagt en stor folklig vrede men då måste också några av våra politiska ledare våga anta utmaningen. Den växande ekonomiska ojämlikheten är det största hotet mot våra demokratiska samhällen.

LÄS ULF LUNDÉN: Ojämlikheten dödar

Eftersom kapitalismen finns i hela världen krävs globala motåtgärder. Biträdande professorn och ekonomen Gabriel Zucman föreslår i sin bok "Gömda rikedomar" (Daidalos förlag) bland annat ett världsomspännande värdepappersregister och ett automatiskt uppgiftsutbyte mellan länderna. Det måste också införas en global och progressiv förmögenhetsskatt.

Den nya vänstern i Europa och övriga världen har här ett gyllene tillfälle att på nytt sätta dagordningen för jämlikhet, global rättvisa och en pånyttfödd demokrati. Låt inte denna historiska möjlighet gå oss ur händerna.

LÄS MER KULTUR