Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Lundén: Socialdemokraterna saknar visioner för kulturen

Annons

När hela det samlade kulturlivet manifesterar i det pågående arrangemanget Folk och Kultur (ett kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna), då lyser Socialdemokraterna med sin frånvaro. Statsminister Stefan Löfven medverkade på länk under invigningsdagen. Det var allt.

Det är helt uppenbart att partiet på central nivå saknar både vilja och visioner när det kommer till kulturens område. Socialdemokraterna bestämde i fjol våras att ta fram ett nytt kulturpolitisk program men arbetet är mycket försenat. Tanken var att stärka partiets kulturpolitik, eftersom många ansåg att partiet hade blivit betydligt svagare på detta område jämfört med andra partier i riksdagen. Vi väntar ännu på ett resultat.

Arbetarrörelsen gör ett historiskt misstag när man överlämnar ansvaret för kulturen till andra partier.

Jag läser inledningsfraserna till Socialdemokraternas nuvarande kulturpolitiska program och det går rysningar längs min ryggrad. "Kultur banar väg för nya jobb. Konsten och kulturen bidrar till att skapa ett rikare samhälle att leva i. Socialdemokraterna ser kulturen som en viktig del av välfärden. Investeringar i kultur banar väg för nya jobb i de kreativa näringarna."

En frusen  partiros får tjäna som symbol över att Socialdemokraterna numera saknar visioner för kulturpolitiken. Foto: Martina Holmberg / SCANPIX

Maken till klyschor och tomma haranger får en leta efter. Vart tog folkbildningen vägen? Det demokratiska samtalet. Har ingen i partihögkvarteret på Sveavägen hört talas om problemen med otrygga anställningar, dåliga ersättningar, visstidskontrakt och arbetslöshet bland kulturarbetarna. Och hur ska konstnärerna överleva? Hur ska vi trygga mångfalden i medierna? På vilket sätt ska vi få en levande kultur i alla delar av landet? Har ni hört att biograferna i landsorten hotas av nedläggning på grund av regeringens missriktade höjning av momsen?

Varför lyssnar inte partiet mer på dagens samhällskritiska författare och andra kulturutövare?

Det är ju via kulturen som vi kan "drabbas" av både nya insikter och även blottlägga samhällets orättvisor. Här finns många anonyma röster att lyssna till. Finns det en prenumeration av tidskriften Klass som ges ut av Föreningen Arbetarskrivare, med fokus på klass och litteratur, hos partihögkvarteret på Sveavägen?

Det är alltid fint att åberopa kultur och bildning i högtidliga tal men när det kommer till praktisk politik får kulturen alltid stå längst bak i kön till finansministern.

I en rapport före årsskiftet avslöjades det att kommunerna under lång tid ger mindre pengar till kultur. Det visar statistik från Myndigheten för kulturanalys. Den minskande trenden har pågått sedan 1998.

Kommuner och landsting har även under en längre period dragit ned sitt stöd till studieförbunden vilket har lett till att antalet studiecirklar minskat. Det visar statistik från Folkbildningsrådet. Det är alltid fint att åberopa kultur och bildning i högtidliga tal men när det kommer till praktisk politik får kulturen alltid stå längst bak i kön till finansministern.

Magdalena Andersson skulle förstås vara på plats i Eskilstuna när kulturens olika delar manifesterar och diskuterar kulturens roll för ett levande och demokratiskt samhälle. Nu är det regeringskollegan Miljöpartiet i form av kulturminister Alice Bah Kuhnke och vice statsminister Isabella Lövin som svarar för kulturen. Moderatledaren Ulf Kristoffersson och Centerpartiets ledare Annie Lööf hälsar också på.

Statsminister Stefan Löfven väljer att i stället besöka kriminologen Leif GW Persson i SVT på tisdag. Politik är inte längre att vilja, utan politik är att flirta på väljarnas marknad. Ett ständigt köpslående utan slut. Årets val ska handla om brott och straff. Sedan ska väl Socialdemokraterna tävla med högerpartierna om vem som är bäst lämpad att frysa ut alla papperslösa människor från det här samhället.

Än jag då? Jo, jag kommer att besöka Folk och Kultur för att bland annat sitta i en panel och diskutera mediernas betydelse för kulturpolitiken. "Behövs kulturjournalistik för samhällsdebatten? Och vem tar ansvar för det kritiska samtalet?" Det ska bli mycket intressant.

Det är många högljudda åsikter i den offentliga debatten. Många enkla lösningar på svåra och djupa samhällsproblem. Det är sällan eller aldrig som en upplever att dagspolitiken har något att komma med i dessa opportunistiska tidevarv. Det saknas visioner inte minst för kulturpolitiken.

Än jag då? Jo, jag kommer att besöka Folk och Kultur för att bland annat sitta i en panel och diskutera mediernas betydelse för kulturpolitiken. "Behövs kulturjournalistik för samhällsdebatten? Och vem tar ansvar för det kritiska samtalet?" Det ska bli mycket intressant.

LÄS FLER KRÖNIKOR AV ULF LUNDÉN

Om förintelsen: Se upp för de likgiltiga

Gå inte på självhjälpsindustrin

LÄS MER KULTUR

Annons