Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulrika Mars får Ahlbäckpriset

Textilkonstnären Ulrika Mars är 2015 års Ahlbäckspristagare. Hon är den yngsta pristagaren sedan starten 1993.
– Det är förstås ett erkännande, att någon annan uppskattar mitt arbete, säger hon.
Läs mera: Indisk fattigdom, raggare och Bergslagen

Ulrika Mars är på plats i Smedjebacken för att ta emot priset och även delta i årets upplaga av Ahlbäckdagarna som har temat "Arbetsliv i förändring".

Hon blev mycket förvånad när hon fick beskedet via telefon av Ahlbäckstiftelsens ordförande Anders Hjelm tidigare i år.

– Jag trodde faktiskt att någon skämtade med mig, att det rörde sig om en tjuvringning.

Nej, Ulrika Mars kände inte tidigare till varken Johan Ahlbäck eller Smedjebacken. Det gjorde däremot hennes mor. Hon kunde berätta att det rörde sig om en av landets främsta arbetarkonstnärer.

Läs också: Ny bok om Ahlbäckpristagarna

Ahlbäckstiftelsens priskommitté upptäckte Ulrika Mars i samband med hennes utställning på Runö folkhögskola tidigare i år. Den handlade om det lilla samhället Sörforsa i Hälsingland som byggdes upp runt linfabriken. Ulrika gjorde noggranna efterforskningar.

– Jag har alltid varit intresserad av kvinnors arbete genom industrihistorien. Den officiella historieskrivningen skildrar för det mesta bara männens arbeten inom järn-, gruv-, sten- och rallaryrkena. Men kvinnorna arbetade minst lika mycket men deras arbete värderades inte på samma sätt. Här fanns oavlönade jobb som piga och bondmora. Men även industrijobb. När jag utbildade mig på Handarbetets vänner bestämde jag mig för att lyfta fram arbetarklassens kvinnor.

Ulrika Mars blev tidigt intresserad för textil. Hon examinerades i broderi vid Handarbetets Vänners skola 2003 och har arbetat som textilkonstnär sedan dess.

Ulrika Mars efterforskningar ledde så småningom fram till utställningen ”På Fabriken” som visades på Hälsinglands Museum. Hon använder sig av det textila materialet för att skildra kvinnors villkor, industriella motiv och industrihistoria. Det är en berättelse byggd på porträtt från vardagslivet. Här visualiseras samhället Sörforsas tillblivande. Utställningen visades, som sagt, även på Runöskolan i Åkersberga 2015.

Ulrika Mars har nu läst på om Johan Ahlbäck och hon hittar vissa likheter.

– Jag har förstått att även han fick kämpa för att få tid till eget konstnärligt skapande. Många i omgivningen ser inte skapandet som ett arbete. Jag får ibland frågan jobbar du eller är du i ateljén? Det värderas inte som ett arbete.

Ulrika Mars är förstås mycket glad över priset. Hon är den första pristagaren som är född på 1970-talet.

– Det är ett erkännande, att någon annan faktiskt uppskattar mitt arbete.

Priset är på 15 000 kronor delas ut i dag, lördag, vid en ceremoni på Meken i Smedjebacken.

Ulrika Mars är född 1976 i Montreal, Kanada. Mamman är svensk och pappan var holländare. Ulrika är sedan åtta års ålder bosatt i Sverige.

Juryns motivering lyder:

"Hon tilldelas priset för sitt sätt att använda det textila materialet för att skildra kvinnors villkor, industriella motiv och industrihistoria genom bland annat fabriksarbeterskorna vid linfabriken. Med ett till synes enkelt broderi fångar Ulrika Mars en hård miljö och ett hårt arbete. Hennes porträtt som vid en första anblick ser skissartade ut, förmedlar hon bilder och berättelser av starka kvinnor."