Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underkänd luft kan stänga Flygmyran

Luften på förskolan Flygmyran i Rättvik visade sig vid en kontroll vara så dålig att förskolan belagts med föreläggande om att vidta åtgärder.
Barn- och utbildningsförvaltningen har tre veckor på sig att åt­gärda bristerna, annars måste Flygmyran stängas.

Miljö - och byggnadsnämnden har beslutat förelägga Rättviks kommun att inkomma med skriftligt åtgärdsprogram för vilka åtgärder som kan vidtas för förskolan Flygmyran vid Jarlområdet i Rättvik.
Det var sedan klagomål kommit till Miljö-och byggnadsnämnden en inspektion gjordes.

Vid inspektionen av förskolan genomfördes mätningar av koldioxid och värden som översteg 2 600 ppm registrerades.
Koldioxidhalter som överstiger 1 000 ppm regelmässigt vid normal användning i skolor och lokaler för barnomsorg indikerar att ventilation inte fungerar tillfredställande. Höga värden av koldioxid i inomhusluft kan leda till olägenhet för människors hälsa som koncentrationssvårigheter och huvudvärk.

Enligt Martin Clarstedt, chef miljö- och byggenheten har barnen varit okoncentrerade och även personalen har klagat över att det inte funnits tillräckligt med syre i lokalerna.

– Det är problematiskt med luftkvaliteten inne i lokalerna, men från början när Flygmyran öppnade år 2008, var det tänkt som ett provisorium och dessutom med mycket uteverksamhet. Jag har tillsammans med enhetschefen för förskolan Kristina Nordqvist gjort en handlingsplan för hur verksamheten ska bedrivas och nya mätningar av luften kommer att genomföras, säger Lars Kratz, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, Rättviks kommun.
– Grupperna måste delas upp så de blir mindre och det måste bedrivas mer uteverksamhet, som det var tänkt från början. Alla kan inte vara inne samtidigt. Arbetssättet måste ändras.
Sättet att arbeta måste ändras direkt så att inte förskolan behöver stängas.

Situationen går att lösa innan föreläggandet träder i kraft i december, anser Lars Kratz, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Katarina Cham/DT
katarina.cham@dt.se