Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung företagare åtalad för grova ekobrott

I augusti förra året sålde 24-åringen en bostadsrätt för 957 000 kronor till ett ungt sambopar. Vad de inte visste var att 24-åringen själv inte ägde lägenheten.
Nu åtalas den unge företagaren för grovt bedrägeri för affären. Plus ytterligare tre grova ekonomiska brott, flera inom den verksamhet han driver.

Annons

Enligt en egen berättelse i utredningen av konkursen i ett av de bolag han startat och drivit berättar 24-åringen har han bildat just det bolaget för att handla med fastigheter. Konkursutredningen visar att verksamheten aldrig lönade sig. Försök med att bilda systerbolag och korsvisa affärer dem emellan lyckades aldrig.

Konkursbouppteckningen visar ett underskott i bolaget om 1 051 229 kronor och 50 öre.
I Falu tingsrätt finns för närvarande åtta ärenden där 24-åringen ensam eller tillsammans med något av bolagen krävs på obetalda skulder.
Utredningen visar dessutom att 24-åringen tagit upp flera lån, något till 170 procents ränta, från en 70-årig företagare som är känd för att låna pengar till förbrytare. Denne blev senast omskriven sedan hans företags bilar kunnat disponeras av ledaren för en omskriven dopningsliga vars verksamhet just nu avhandlas i Svea hovrätt.

Enligt handlingar i målet har 24-åringen både pantsatt och köpt bilar av 70-åringens företag och även handlat konst för över en miljon av denne.
Första åtalet gäller grov trolöshet mot huvudman och drabbar en bostadsrättsförening som gett 24-åringen genom ett av hans företag fullmakt att sköta dess affärer. Enligt åtalet har han från föreningens bankkonto tagit ut och tillgodogjort sig 152 314 kronor mellan juli och december 2011. Under samma tid har han gjort uttag i banken om 113 648 kronor.

Vidare åtalas han för grov förskingring av 462 564 kronor som han tagit emot sedan han sålt en bostadsrätt åt en privatperson i maj förra året. Mannen som sålde lägenheten fick aldrig några pengar efter affären.
Vidare åtalas han för grovt bedrägeri sedan han för ett av sina företag sålt en industrifastighet i centrala Falun för 1,8 miljoner kronor. Han ska enligt åtalet ha förevisat ett femårigt hyreskontrakt med årligt hyresintäkt om 360 000 kronor. Namnet på företrädaren för hyresbolaget var i själva verket förfalskat.
Vidare ska 24-åringen ha förtigit att fastigheten var pantsatt för 1,5 miljoner i Nordea.

Slutligen åtalas han för grovt bedrägeri mot samboparet som nämns i inledningen. De kom att i månadsskiftet augusti-september betala sammanlagt 900 000 för en lägenhet om 24-åringen inte disponerade själv.
24-åringen anhölls 17 december förra året för de nu åtalade brotten och kom att sitta häktad till 16 januari. Under tiden begärdes han i konkurs för en oavslutad fastighetsaffär i Malmö men lyckades undvika detta. I stämningen yrkar vice chefsåklagare Gun-Britt Ström att 24-åringen ska meddelas näringförbud då flera av brotten har begåtts i hans näringsverksamhet.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se