Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga arbetslösa hittar vägar framåt

Ett nytt gäng deltar i kommunens och Region Dalarnas projekt "Unga till arbete" och det är en positiv stämning i Framtidshuset.

Ungdomarna som Dala-Demokraten träffar berättar att det är skönt att ha något att göra, de får hjälp och har blivit mer motiverade att ta tag i utbildning och jobb. Under fyra veckor har de teori tillsammans med Birger Tuominen som är deras coach. De får hjälp att skriva cv, hitta sina bra och dåliga sidor och se möjligheter att hitta jobb eller utbildning. Samtliga har gymnasiebetyg men är trots det arbetslösa och i vissa fall hindrade att läsa vidare till drömyrket.
Evelina Huusko vill bli konditor men eftersom hon har gymnasiebetyg får hon inte läsa på komvux och de kurser hon behöver för att kunna läsa till konditor på yrkeshögskolan.
- Det är tufft att man redan i nian ska veta vad man vill.

Praktik ett första steg

Linnéa Billdås vill utbilda sig till behandlingsassistent på yrkeshögskolan i Norrköping.
- Jag har fått praktikplats på en leksaksaffär där och under våren ska jag läsa en del kurser som förberedelse.
För killarna i gruppen, Magnus Norman och Emil Remes, är det industri eller byggbranschen som gäller och de hoppas på en ljusnign nu när företagen i bygden börjat anställa. Magnus Norman gick industriprogrammet men vill gärna utbilda sig till snickare. Emil Remes är utbildad snickare och konstaterar att det är kontakter som gäller för att få ett jobb, kanske kan en praktikplats vara en början. På Framtidshuset jobbar Anna Axelsson och hon bearbetar företagen att ta emot undomar som praktikanter. Men det är de unga själva som söker platserna.
- Företagen har ställt upp bra, konstaterar Birger Tuominen.
Målet med praktiken kan variera. För en del kan det vara möjlighet att få in foten för ett framtida jobb men det kan också handla om att prova om drömyrket är som man tror eller ett sätt att skaffa mer kunskap att lägga till sitt cv.
Även om det sett mörkt ut så är ungdomarna förhoppningsfulla och tror att de förr eller senare kommer att hitta ett jobb. Vägen dit underlättas just nu genom att de träffas på Framtidshuset och peppar varandra samtidigt som de lär sig nya sätt att hitta vägen till jobb och ett eget hem.


HELENA FORSBERG
0240-712 22
helena.forsberg@daladem.se