Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga forskare undersöker stjärnor

De har byggt en stjärnspektroskop. Med den kan man ta reda på stjärnornas individuella egenskaper.
I helgen deltog Andreas Persson och Måns Holmberg i regionfinal i Uppsala och går nu vidare till riksfinal.

Naturvetare på Leksands gymnasium lyckas bra i Unga Forskares tävling för gymnasieelever. Förra året gick Mats Hallström till final.
Klockan sex på onsdagsmorgonen åkte läraren Kjell Leander med Andreas Persson och Måns Holmberg till Ångströmslaboratoriet i Uppsala.

Det var regionfinal för Unga Forskares utställning. Två av projekten gick vidare tilll riksfinalen i Stockholm.
Ett av dem var Dalarnas enda bidrag Måns och Andreas stjärnspektroskopi.
Deras projekt handlar om spektroskopisk stjärn-klassificering.
Spektroskopi, alltså att separera och närmare undersöka de individuella våglängderna, öppnas möj-ligheten att, enbart genom ljuset från ett astronomiskt objekt, ta reda på en hel del av en stjärnas egenskaper.

Man kan få reda på stjärnornas kemiska och fysiska komposition, samt egenskaper som temperatur, hastighet och färdriktning.
Juryns motivering lyder: ”Stjärnspektroskopi - Projekt med mycket hög självständighet som visar på mycket god teknisk och teoretisk kunskap inom området.
Mycket god kreativitet vilket visar på ett genuint intresse för ämnet. Stjärnornas spektroskopi kan dels hjälpa till att popularisera fysik för allmänheten men också öka vår förståelse för universum.”
Måns Holmberg och Andreas Persson åker till Stockholm den 24 mars. Under fem dagar får de besöka olika företag och universitet, lyssna på vetenskapliga föreläsningar och knyta kontakter.

Deltagande projekt ställs ut på Tekniska museet. Veckan avslutas med prisutdelning där prestigefyllda stipendieresor över hela världen delas ut.
Bland annat kan man vinna en resa till den gigantiska utställningen Intel ISFF i USA eller forskarlägret RSI på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston.

Förra året fick Mats Hallström från Leksand ett av Unga Forskares finaste priser, en resa till London med exkursioner och besök på Englands förnämsta universitet.
Mats byggde en fungerande Sterlingmotor bestående av återvunnet material bland annat en tom tonfiskburk och några ljusstumpar.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se