Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga kvinnan dömdes till vård

Det blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för den unga kvinna som hotade lärare och elever på Karlfeldtgymnasiet i Avesta.

Åklagaren, Gun-Britt Ström, yrkade på att kvinnan skulle dömas till vård. Försvararen Emma Roswall ville att kvinnan skulle släppas fri eftersom hon inte haft något uppsåt, hon förstod inte att de hon hotade skulle bli rädda, förklarade Roswall.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns risk för fortsatt grov brottslighet.

Falu tingsrätt dömer kvinnan till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Hon ska stanna kvar på rättspsykiatriska kliniken i Säter, där hon funnits under hela häktningstiden, till domen vinner laga kraft.

Ett par av de ungdomar, som hotats till livet på Facebook av kvinnan, hade begärt skadestånd. Det avslog Falu tingrätt, som inte ansåg att de utsatts för allvarlig kränkning även om de blivit rädda. Rätten bedömde att det förekommit en viss provokation i inläggen på Facebook.

Under rättegången berättade kvinnan att hoten var hennes sätt att försöka få någon att lyssna på och hjälpa henne. Den bilden stärktes av flera vittnesmål. Hon berättade också att hon inte trott att någon skulle bli rädd.

Gymnasiechef Rolf Engman säger att både han och andra inblandade är lättade över att den unga kvinnan nu får den hjälp honom behöver och vill ha.

Han säger att skolan kunnat gå vidare och lämna det som hände bakom sig. En utvärdering av hur skolan agerade har gjorts och man har diskuterat vad som kunde gjorts annorlunda.

– Jag har inte kunnat berätta vad som låg bakom kvinnans agerande, men många har via media tagit del av det. Jag tror att de nu förstår varför jag agerade och beslutade som jag gjorde.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se