Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga och gamla inbjuds till kroppsliga lekar

De som vuxit upp med regeln om tystnad på bibliotek kanske kommer att höja på ögonbrynen. På lördagar kommer nämligen datorspel att bli tillåtet mitt i Smedjebackens bibliotek. Spel för unga som gamla.
- Det kanske blir livligt, men vi provar så får vi se hur det går, säger barnbibliotekarien Marika Alneng.

Det är inte första gången det spelas på biblioteket i Smedjebacken. I november deltog biblioteket som ett av tio bibliotek i landet i Nordiska speldagen. Sedan har det nog spelats lite av unga på nätet på de offentliga datorerna som är uppställda i biblioteksrummet.
Den här gången tar man ut svängarna ordentligt. Mitt i biblioteket kommer en spelkonsoll av typen Xbox kinect att placeras ut. Ett spel som inte kan spelas utan att det märks.
- Man har ingen spelkonsoll och styr med. Det gör man med sina egna kroppsrörelser, säger Alneng.
Det är alltså med stor sannolikhet som besökarna kommer att se andra hålla på med mystiska rörelser med armar och ben.
Initiativet är en frukt av att biblioteket beslutade sig att seriöst prova datorspel under Nordiska speldagen i november ifjol. Den gången var det en engångshändelse. Nu blir det regelmässigt på lördagar med start den 5 februari.
- Dessutom kommer vi att ha en egen speldag för seniorer den 8 februari på eftermiddagen. Till detta kommer pensionärsorganisationer att bjudas in. De kommer att få spela på egen hand utan inblandning av unga, lovar Alneng.
- Spelandet på lördagar är öppet för ung som gammal. Det är ingen åldersdiskriminering.
Spel styrda av kroppen kan vara ett utmärkt sätt att hålla muskler igång. I ett spel är man i botten av ett hav i en glasbur berättar hon. När hajar och fiskar attackerar så uppstår läckor. Då gäller det gäller att täta vattenläckorna med händer och fötter.
I ett annat spel gäller det att styra en gummiflotte i vatten med sin kroppsvikt.
Det är garantera torr sysselsättning i båda spelen då det enbart handlar om illusorisk vattenlek.

CHRISTER NYMAN
023 476 36