Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga pratade om kärlek

Under veckan har Projekt ”Det handlar om kärlek” av Rädda Barnen har hållits på Maserskolan i Borlänge.

– Det har varit intressanta diskussioner, säger Sofia Holmberg, föreståndare på Tjängans Fritidsgård som hållit i aktiviteterna.

Olika aktörer har medverkat med en utställning om bland annat barnkonventionen. Utöver Tjängan har också Svenska Kyrkan och Brottsofferjouren deltagit i veckan.
– Sjunde klassarna har fått besök av oss då vi diskuterat värderingsövningar, berättar Sofia Holmberg.
– Att träffa eleverna i klassrummen har varit det roligaste, för då kommer man ungdomarna nära, säger hon.

I sitt arbete på Tjängans Fritidsgård känner hon redan många av eleverna på Maserskolan. Ungefär hälften av dem har varit kontakt med fritidsgården i andra sammanhang
Materialet i projektet är utarbetat av Rädda Barnen, men Rädda Barnen har inte kunnat vara med under veckan.
Inte heller polisen och sociala myndigheterna som tidigare år varit med, kunde vara med i år.
Materialet till ”Kärleken är fri” jobbades fram efter att representanter för frivilligorganisationer och myndigheter samlades för att göra något mot hedersrelaterat förtryck och våld 2008.

Principen är att utgå från de mänskliga rättigheterna och FN:s barnkonvention. Dessutom är det viktigt för organisationerna att träffa eleverna i deras miljö, skolan.
– Vi pratar med eleverna om vad man kan göra när man drabbats av brott, säger Dag Wixner och Malin Almlund från Brottsofferjouren som är en frivilligorganistion som stödjer människor med tips och rättslig hjälp då de utsatts för brott.
En utställning har stått vid cafeterian i Maserskolan under veckan. Tipspromenad med relevanta frågeställningar har också genomförts.

De vanligaste frågornahar handlat om föräldrar.
– Det är ett så brett ämne som både blir lättsamt och djupt, säger Sofia Holmberg.
– Annars har mycket handlat om vänskap, jämställd och relationer, berättar hon.

Bengt Pettersson
bengt.pettersson@daladem.se