Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga skidskyttar intog Snöån

På fredagsförmiddagen gick startskottet. Då satt flaggorna i topp vid Snöå skidstadion när junior-SM i stafett avgjordes på ett vintrigt skidstadion.

Annons

I dag lördag och på söndag är det SM i distans och masstart samt en nationell tävling för ungdomar som gäller.
För den oinvigde i skidskyttarnas värld kan det bara vara spännande att gå runt tävlingsarenan och se allt som händer runt omkring. Här finns vallningsexperter som på fri hand och utomhus ser till att de tävlande lagen får bästa möjliga glid och fäste. På skjutvallen har tränare och ledare radat upp kikare för att se hur skotten träffar. Från speakertornet (eller baracken) förmedlas resultat och tider ut i högtalare när de tävlande kommer in för att skjuta eller gå i mål. Det som även imponerar är att så många funktionärer från byn ställer upp och ser till att tävlingarna flyter på. Mitt på arenan kan man till exempel köpa goda hamburgare av Barbro och Nils ”BP-Nisse” Åhl. Utan att överdriva smakade hamburgarna exakt som de ska när det blåser iskalla vindar över skidstadion.

Att det kan kännas så isande kallt när temperaturmätaren visar bara minus åtta grader kan nog bara bero på att reportern var utan långkalsonger och vantar den här förmiddagen.
Skidskytte har växt till en stor publiksport både på plats och hemma i TV-soffan. Den här dagen var det ändå inte så mycket publik. Men i dag lördag och på söndag kan det säkert bli många fler som tar chansen att få se spännande tävlingar på nära håll.

Att helgen SM-tävlingarna sammanfaller med skidskytte-VM,innebär att landslagsåkarna inte dyker upp i Järna.
– Men det blir ändå ett bra startfält med alla åkare som ligger på gränsen till landslaget, säger Mor Göte Nilsson.

Två hemmaåkare som siktar högt är förstås Gabriel Stegmayer och Niclas Larsson som förra året överraskade rejält med att ta SM-guld och brons i distanstävlingen i Östersund.