Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga utbildas i gruvan

Ungdomar får nu chansen att utbilda sig i Garpenbergsgruvan. Gruvnäringen skriker efter arbetskraft.

Det här är ett led att introducera ungdomar inom branschen, en bransch som skriker efter arbetskraft.
Boliden Mineral och IF Metallklubben har fusionerats i ett avtal gällande en ettårig yrkesintroduktion i Garpenbergsgruvan. Idag har två ungdomar redan tagits in i arbetslagen och kommer att under de tolv närmaste månaderna utbildas inom gruvnäringen.
Framgent kommer ytterligare två ungdomar att påbörja utbildningen med tvåmånadersintervaller. Sammanslaget kommer totalt sex stycken ungdomar påbörja och avsluta yrkesintroduktionen.
– Vi har en sorts lärlingsprogram. I den första svängen har vi samlat in sex personer. Det sträcker sig över tolv månader och är förlagd i Garpenberg, säger Curt Janohls, ordförande i IF Metall Garpenberg.
Fyra personer har idag fördelat ansvaret för yrkesintroduktionen. Dels är det två tjänstemän, men också två personer från kollektivsidan. De fyra har sedan flertalet handledare under sig.

Man uppger att Gruvnäringen i Garpenberg kommer att behöva nyanställa under många år framöver eftersom gruvanställda avslutar sina anställningar på naturlig väg. I länet råder idag stor arbetslöshet bland ungdomar.
– Det kommer att behövas stor arbetskraft framöver. Vi pratar om tusental. Omkring tio anställda kommer att årligen att avsluta sina anställningar, konstaterar Janolhs.
De utbildningar som finns idag, både gymnasiala och eftergymnasiala, kommer inte att kunna täcka det behov av arbetskraft till gruvorna.

– Det finns två stycken utbildningsorter i landet, Hedemora är den ena. Men i och med pensioneringarna så kommer arbetskraften inte att räcka framöver, säger Janolhs.
Därför har man i den egna organisationen försökt att lösa problemet själv.
– Det är därför vi startar de här introduktionsutbildningarna. Det är vår egen organisation som kommer att utbilda våra egna, berättar Janolhs.
Inom tre veckor ska de första lärlingarna påbörja sina utbildningar i Garpenbergsgruvan.

Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se