Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar går samman i Ludvika och Smedjebacken


Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU, har nystartat i Västerbergslagen.
Ungdomarna i Ludvika och Smedjebacken väljer att göra det tillsammans och är i färd med att ordningställa en klubblokal i ABF huset i Ludvika.

Med en gemensam SSU kommun för Smedjebacken och Ludvika blir föreningen starkare och en ny klubblokal i ABF-huset känner de som ett rejält lyft för klubben. Tidigare har SSU inte haft egen klubblokal och SSU i Smedjebacken har saknat resurser och personal till verksamhet. Nu är ungdomarna i full fart med att göra i ordning lokalen tillsden kommande invigningen. Något datum för detta är för stunden inte bestämt och Daniel Lundberg från Morgårdshammar som är vice ordförande ber att få återkomma med det.
- Vi har många idéer om hurvi ska driva klubben. Allt är inte klart ännu, men vi hoppas till exempel kunna ställa upp i drakbåtsrodden i Smedjebacken och vara med i 1:a majfirandet, säger Daniel Lundberg.

Klubben kommer att bli mycket aktiv och hålla igång med ett flertal olika aktiviteter i båda kommunerna. En egen hemsida och ett nära samarbete med Arbetarekommunerna är några av planerna.
- I dag är vi tio aktiva medlemmar och totalt cirka tjugo i klubben säger Daniel Lundberg, som räknar med att det tillkommer fler då marknadsföringen kommer igång på allvar.
Efter ett årsmöte i februari har SSU kommunen tagit ordentlig fart och varit väldigt aktiva i distriktets aktiviteter.
- De har studiecirklar som vi brukar vara med på. Studiecirklarna brukar samla tiotal personer och hälften har varit härifrån. Vi brukar träffas en gång varannan vecka med föreläsare, diskussioner och filmvisning, säger Daniel Lundberg.
- Jag tycker det är väldigt stimulerande att träffa andra och höra vad de tycker. Att få andra infallsvinklar där man själv haft en bestämd åsikt.

Medlemmarna i SSU Ludvika-Smedjebacken har också varit på SSU 1. En internutbildning om socialdemokratin, SSU och fackförbunden.
Även om Daniel Lundberg i likhet med SSU ordförande Sofia Pettersson är skolad i socialdemokratin genom sin anknytning i tidigare led så säger Daniel Lundberg att han inte tidigare var politiskt aktiv.
- Jag har blivit väldigt inspirerad och personligen är jag så less på borgerligheten och det styre vi har nu. Det är kul om man kan inspirera andra människor att bli aktiva. Vi är ett kul gäng som träffas nästen en gång i veckan på möten och andra aktiviteter.
Med sina 23 år är Daniel Lundberg en av de äldre i föreningen där de flesta medlemmarna är 17-19 år. SSU riktar sig till ungdomar i åldern 13-25 år, men många äldre är med som stödmedlemmar.

HELENA FORSBERG
0240-712 22
helena.forsberg@daladem.se