Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar städade i Borlänge och Långshyttan

13 ton skräp plockat och 527 000 kronor till ungdomsidrotten när Ica och idrottsföreningar städat Sverige

Omkring 13 ton. Så mycket skräp har idrottsungdomar plockat från svensk natur under året genom ett samarbete med Städa Sverige, Ica och Ica-stiftelsen. Samtidigt har de 70 medverkande lagen fått dela på 527 000 kronor för sin insats.

I år har det varit premiär för Städa Sveriges, Ica-stiftelsens och Icas landsomfattande samarbete Klara, färdiga, städa! Under några veckor i juni respektive september-oktober har idrottsföreningar på orter där Ica-handlare säljer Icas miljökasse städat i sin närmiljö. Och det har gett gott resultat för miljön.

Hela 905 gula säckar har de 70 medverkande lagen fyllt med skräp, vilket motsvarar drygt 13 ton. Som alltid har det varit mycket skräp i plast, såsom förpackningar, frigolit och fimpar, men också mediciner, oljefilter, fiskelinor och större metallskrot.

- Alla inblandade har stått för en konkret och verkligt värdefull miljösats. Extra roligt är att vi genom detta samarbete har kunnat aktivera många föreningar på orter där vi tidigare inte har städat, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Från Långshyttans AIK Fotbollklubb deltog ungdomslaget i samarbete med Ica Mathyttan som säljer Icas egen miljökasse, ett mer hållbart alternativ. De plockade 12 säckar med skräp runt sjön Tvillingen och i Långshyttan. Bland annat hittades plast, cigarettfimpar, snuspåsar och vanligt pappersskräp samt en halv säck med glas, krossat och i flaskor och burkar.

- Det här är ett bra sätt att få ungdomarna att reflektera över hur mycket skräp som hamnar fel ute i vår natur. De var verkligen engagerade och tog sin uppgift på fullaste allvar, summerade lagets städledare insatsen.

Likaså har Borlänge Gymnastikklubb trupp 1 i Borlänge i samarbete med Ica Supermarket Kvarnen deltagit. Borlänge Gymnastikklubb plockade sex säckar med skräp utmed gångstråket vid Bullerforsen vid Domnarvet i juni. Truppen hittade mestadels fimpar och plastskräp. Men även ett fiskespö, två fågelholkar och en pilatesboll som de tog till hallen, rengjorde och återanvände.

Truppen som städade är ett tävlingslag i gymnastik och de har precis börjat samla till ett läger utomlands, så förhoppningsvis kan de åka nästa höst till Italien eller Island.

Totalt har 1 798 ungdomar och ledare deltagit i projektet detta premiärår. Utöver att de har fått nya miljö- och hållbarhetskunskaper, har de också fått en ersättning till sin lagkassa att använda för att förverkliga sina drömmar. Totalt delar de 70 föreningarna på 527 000 kronor. Långshyttans ersättning ska ligga till grund för en cup som ungdomarna ska vara med i nästa sommar.

För Ica innebär det här ytterligare en insats för en god morgondag.

– Ica-handlarna har historiskt alltid stöttat lokala idrottsföreningar. Det är fint att se att den klassiska sponsringen, som i sig är viktig, ibland också leder till samarbeten som har fler vinnare - som i detta fall närmiljön, säger Pinar Basaran, generalsekreterare Ica-stiftelsen.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips