Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomars rädsla för arbetslöshet

När man frågar politiker vad de anser vara de viktigaste frågorna för Sveriges välfärd så kommer ungdomsarbetslösheten bland de främsta.

Vid en snabb blick på ämnena under Almedalsveckan kan man dock konstatera att denna fråga, med undantag för Fredriks Reinfeldts utspel, inte alls får den plats som politiker verkar tycka att den förtjänar. Hur man än mäter är vår ungdomsarbetslöshet högre än i jämförbara länder. Det kan det finnas många anledningar till.

Men ett ofta företagarfrånvänt politiskt klimat och en på många sätt otidsenlig arbetsrättslig lagstiftning är två viktiga orsaker. Många ungdomar drömmer om att hitta ett jobb, kunna bilda familj och etablera ett hem. Samtidigt är mer än vad tredje ungdom rädd för att bli eller fortsätta att vara arbetslös. Det visar en färsk undersökning från framtidsanalysföretaget Kairos Future.

Arbetslöshet innebär att man går miste om ett socialt sammanhang och en möjlighet att ta ansvar för sitt eget liv. Ju längre man går arbetslös, desto svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Hur man än vänder och vrider på det så är det företagare vi måste förlita oss på om vi långsiktigt och i stor skala ska kunna erbjuda våra ungdomar arbete.

Alla politiska beslut som främjar företagandet är därför både positiva och nödvändiga. Företagare tycker att de lägre arbetsgivaravgifterna för ungdomar är bra. Att ändra och fördubbla arbetsgivaravgiften för unga måste rimligen innebära en kraftfull försämring av ungas möjlighet att få jobb eller fortsätta att kunna vara anställda.

Att vi behåller de regler som håller nere arbetsgivaravgifterna för ungdomar är därför mycket viktigt. En bättre matchning mellan skola och näringsliv är en annan viktig fråga. Politiker måste bli duktigare på att analysera framtida behov och anpassa utbildningarna därefter, både på gymnasie- och universitetsnivå. Detta för att undvika dagens problem där många människor studerar ända upp till trettioårsåldern bara för att mötas av arbetslöshet efter examen.

Och vilket företag vill anställa en person med en lång, men onödig, utbildning för jobbet? I synnerhet om fackförbunden kräver att personen dessutom ska få betalt i paritet med sin utbildningsnivå?

Så politiker – ta ungdomarnas rädsla på allvar så att vi inte förlorar en generation i arbetslöshet och utanförskap. Fatta nödvändiga beslut så att företagen får ökade möjligheter att anställa dem!

Carl Ström,
Svenskt Näringsliv Dalarna


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel