Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsbackar kan byggas till våren

Ungdomsbackarna på Lugnet har länge varit en het potatis, men nu ser det ut som om det kan bli byggstart till våren med fyra mindre hoppbackar.
– Ungdomshoppbackarna skulle göra Lugnet till en komplett tränings- och tävlingsanläggning för alla nordiska skidgrenar, säger kommunstyrelsens ordförande Jonny Gahnshag.

Ungdomsbackarna är planerade sedan länge, men projektet har försenats av olika orsaker. För att komma vidare planerar föreningen Svenska Skidspelen och Falu kommun att bilda ett gemensamt bolag som bygger backarna.

Svenska skidspelen ska stå för merparten av investeringen under förutsättning att kommunen borgar för föreningens lån.
– Frågan om borgensåtagandet och driften kommer till kommunstyrelsen i november och därför är det viktigt att inte gå händelserna i förväg, säger Jonny Gahnshag.
– Vi skulle gärna vilja ha en väl fungerande hoppbacks- och skidstadion, såväl sommar som vinter. Under Barnens skidspel och World cup-avslutningen i mars provade 300 barn och unga på backhoppning, så intresse finns. Nu kan vi tillsammans skapa förutsättningar för alla ungdomar som vill hoppa backe. Självklart vill vi också stötta Holmens IF som är en av våra egna klubbar, säger Kenneth Wåhlberg, ordförande i föreningen Svenska Skidspelen.

De fyra ungdomsbackarna kallas K8, K15, K35 och K60. Investeringen omfattar cirka 13,5 miljoner kronor. Planen är att Svenska skidspelen står för tio miljoner, under förutsättning att kommunen borgar för lånet. Resterande del ska utgöras av sponsring från externa aktörer.
Driften beräknas till 650 000 kronor per år i grundkostnad som bekostas av kommunen. Till detta kommer ytterligare kostnader för den dagliga skötseln av backarna. som föreningen Svenska Skidspelen bekostar eller utför med frivilligarbete.
Ett första beslut kring detta kan fattas i kommunstyrelsen 26 november, sedan avgör fullmäktige om det blir någon byggstart.