Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsidrotten drabbas hårt

DALARNA Från och med den 1 oktober inför Svenska Spel åldersgränsen 18 år på sina lotter. Det innebär att du kan bli uppmanad att visa legitimation om du ska köpa en trisslott. Fler som blir drabbade av åldersgränsen är de idrottsföreningar som säljer lotter.
- Det är klart en stor summa det handlar om för oss som vi går miste om, säger Per Magnell, kanslist på Falu BS.

Idag får man inte längre köpa Svenska Spels lotter om man inte är över 18 år. Åldersgränsen gäller tidigare för bland annat Stryktipset, Oddset och Svenska Spels Jack Vegas-maskiner. Nu väljer man även att införa åldersgränsen på skraplotter. Enligt Svenska Spel är det inte olagligt för en omyndig person att sälja lotter. Däremot är det olagligt att köpa lotter eftersom det är svårt att kontrollera att lotterna inte säljs till minderåriga.
- Vi har bara sålt triss- och tian-lotter. Ungdomarna sålde ett visst antal i veckan, säger Per Magnell.

190 ungdomar säljer lotter

På Falu BS kansli uppger man att en större del av intäkterna för varje såld lott hamnade i laget. Man beslöt att idrottsungdomar och barn från tio år och uppåt fick sälja lotter.
- Det var 190 ungdomar i föreningen som sålde lotter varje vecka och nu måste vi hitta på nya sätt att på något sätt ersätta den här formen av inkomst till lagen, fortsätter Magnell.

Pengarna till laget

Under de 20 veckor som ett lag var aktivt sålde man lotter till ett värde av 200,000 kronor.
- En större del av den summan går direkt till lagen så att de har råd att åka buss till bortamatcher och cuper. Nu har vi sagt att den som vill sälja andra alternativ till lotterna får göra det, säger Magnell.

Ett av alternativen är att börja sälja prenumerationer.
- En prenumeration säljer bara en gång och jag tror det är svårt för de här ungdomarna att ge sig på sådant.


CHRISTIAN LARSEN
christian.larsen@daladem.se