Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unge Isak vill leva på motocross

För Isak Gifting är det motocross som gäller för hela slanten. I USM-serien för 16-åringar ligger han för tillfället på en andra plats. Den bedriften blir knappast mindre av att Isak ännu inte ens hunnit fylla 13 år.
– Nej, jag är nog den kanske yngsta, men framför allt minst till växten, säger Isak.

Annons

I förra helgen tävlade 12-årige Isak Gifting i junior-VM i Tjeckien i motocross. Det slutade med en 22:a plats i 85cc-klassen för 14-åringar. Och Grycksbokillen har vanan inne att tävla mot äldre konkurrenter.
I USM-serien för 16-åringar ligger han för tillfället på en imponerande andraplats, trots sina 12 år. Och om två veckor bär det av till Hökensås för ett nytt lopp. I de tre första tävlingarna har det unga cross-löftet kört in den stabila resultatraden trea – trea – tvåa.
– Det har gått bra. Bäst gick det väl egentligen i Helsingborg, där jag vann det första heatet, men så vurpade jag i det andra.

Isak klarade incidenten utan blessyrer, men berättar att hans sport inte är riskfri. Vissa av de så kallade platåhoppen kan innebära luftfärder på upp till 30 meter.
– Nej, det är inte riskfritt. Men jag har klarat mig trots en del vurpor, däremot har jag kompisar som råkat ut för benbrott.

Är du aldrig rädd?
– Nej. Eller det är klart att man kan tänka lite när man ska testa nya saker eller hoppa långt, säger han.
Isaks uthållighet är styrkan som crossåkare, samtidigt som farten är det han kan bli bättre på. Och Grycksbokillen jobbar stenhårt, året runt för att bli fysiskt starkare.
– Jag tränar skidåkning på vintern, och så styrketräning. Det är någon typ av träning sex dagar i veckan, säger Isak som har sin långsiktiga målsättning klar:
– Målet är att kunna leva på att köra motocross.

Johan Adeström/DT