Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt ekipage på väg

Under några veckors tid har det varit ett lite annorlunda ekipage i arbete på Lisselhedsvägen i Orsa.

Dikning pågår några veckor till och vägen har bitvis varit avstängd. Entreprenören, Orsa besparingsskog, har en hjulgrävare och två lastbilar igång, varav den andra lastbilen från Siljan Schakt.
Vid en närmare titt så är grävaren och lastbilen sammankopplade med en tvåmeters dragstång.
- J,a det är min relativt nya geniala uppfinning, säger lastmaskinföraren Mattias Knutsson.
– Jag har kört lastmaskin i många år och grubblat på hur arbetet vid dikning skulle kunna göras effektivare och därav miljövänligare. Tidigare var det oerhört svårt att synkronisera grävaren och lastbilen. Jag fick tuta och vinka och ändå blev det inte bra. Lastbilen och jag hamnade nästan alltid i otakt och därav hög bränsleförbrukning. Men med båda fordonen ihopkopplade med dragstången så skjuter eller drar jag lastbilen med grävaren mycket lätt, enkelt och otroligt effektivt. Alla som testat och sett dragstången säger att de kan inte vara utan den.

– En genialisk uppfinning för oss lastbilsförare också, säger Mikael Forselius från Siljan Schakt och Per-Erik Friberg från Orsa besparingsskog.
Mattias dragstång, som testats av honom själv i ungefär ett år, kommer i dagarna ut på marknaden och säljs av ett verkstadsföretag i Mora. Som med alla uppfinningar sägs alltid: Varför har ingen tänkt på detta tidigare?

Mikael Forslund
mikael.forslund@daladem.se