Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp till kamp mot farsoten lupinerna

Lupinen vid dikesrenen utgör det allra största hotet mot vår egen inhemska ängsflora med bland andra blåklocka, prästkrage, kattfot och blå viol. Nu manar Länsstyrelsen i Dalarna till motattack: anfall medels slåtter och uppryckta rotsystem. Den invasiva växten har etablerat sig med sådan intensitet att den hotar tränga undan de chanslösa ängsblommorna.
LÄS MER:

Lupinen - tickande bomb


Lupinbomben längs vägarna ett hot

Flera länkar finns efter texten.

Många nya arter kommer till Sverige varje år. En del skapar problem då de tacklar ut de svenska arterna. Och lupinen hör till en av de allra värsta. Lupinen fördes in i landet som ren prydnadsväxt i trädgården. Men den växtkraftiga blomman har spridit sig som en epidemi och utgör numera ett allvarligt hot mot delar av den svenska ängsfloran.

I flera länder pågår sedan länge kraftfulla aktioner för att hejda lupinens spridning. På Island bränner man till och med rötterna för att få hejd på farsoten. Och i Dalarna arbetar Länsstyrelsen nu aktivt med att motarbeta växtens framfart i framför allt skyddad natur och på andra områden med särskild betydelse för fauna och flora.

Här kan vi alla hjälpa till genom att inte sprida blomman längs vägar eller utanför den egna trädgårdstäppan.

Närmare 2 000 främmande arter har hittills lyckats etablera sig på land och i svenska vatten. En fjärdedel av dessa skapar problem för naturen och människan och kallas därför invasiva främmande arter.

Sedan årsskiftet finns en förordning inom EU gällande just invasiva arter som innebär enhetliga bekämpningsregler. Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att revidera den nationella handlingsplanen för främmande arter - och dit hör definitivt lupinen.

LÄS MER:

Lupinen - tickande bomb

Lupinbomben längs vägarna ett hot

DDTV: Lasse slår för mångfalden

Fåtal ängar för unika blommor