Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmanades att rösta blankt

Årets kyrkoval resulterade inte i några större överraskningar frånsett i Siljansnäs där 111 personer röstade blankt. En missnöjesyttring riktad mot upprustningen av prästgården till församlingshem.
– Visst finns det ett missnöje, säger kyrkonämndens ordförande Lars-Bertil Wiklund.

Annons

– Vissa är väldigt på bettet.
På cykeln utanför församlingshemmet i Siljansnäs på söndagen uppmanades folk att rösta blankt på grund av planerna på att bygga om prästgården till församlingshem. Lars-Bertil Wiklund understryker att några beslut ännu inte fattats.

– Inget har beslutats. Kyrkofullmäktige har tagit ett principbeslut. Det är det enda. Det kan bli ändringar.
Först måste kyrkofullmäktige sammanträda. Nästa sammanträde är i början av november. Kanske blir det ett extra sammanträde tidigast i mitten av oktober.
– Mycket handlar om vi har råd med ombyggnaden av prästgården. Några ”millar” kommer det att kosta.

Preliminära siffror från årets kyrkoval i Leksand, Djura och Siljansnäs visar totalt 1 249 röstande. En tillbakagång med tio röster jämfört med förra valet. Socialdemokraterna fick flest röster följt av Centerpartiet. Notabelt är att POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) backade med 46 röster.
En titt på den preliminära mandatfördelningen visar att socialdemokraterna, centerpartiet och FISK (Fria liberaler i Svenska kyrkan) alla ökade med ett mandat. Borgerligt alternativ (tidi-gare M) och POSK minskade med ett mandat.

I Åhls församling ökade Centerpartiet med ett mandat på bekostnad av ledande Kyrkligt intresserade som minskade till elva mandat. Valdeltagandet var i vikande.
Av 1 800 röstberättigade röstade 272 personer eller 14,8 procent.
En minskning med tre procentenheter jämfört med valet 2009.

Christer Klockarås/DT