Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmanades att rösta blankt

Årets kyrkoval resulterade inte i några större överraskningar frånsett i Siljansnäs där 111 personer röstade blankt. En missnöjesyttring riktad mot upprustningen av prästgården till församlingshem.
– Visst finns det ett missnöje, säger kyrkonämndens ordförande Lars-Bertil Wiklund.

Annons

– Vissa är väldigt på bettet.
På cykeln utanför församlingshemmet i Siljansnäs på söndagen uppmanades folk att rösta blankt på grund av planerna på att bygga om prästgården till församlingshem. Lars-Bertil Wiklund understryker att några beslut ännu inte fattats.

– Inget har beslutats. Kyrkofullmäktige har tagit ett principbeslut. Det är det enda. Det kan bli ändringar.
Först måste kyrkofullmäktige sammanträda. Nästa sammanträde är i början av november. Kanske blir det ett extra sammanträde tidigast i mitten av oktober.
– Mycket handlar om vi har råd med ombyggnaden av prästgården. Några ”millar” kommer det att kosta.

Preliminära siffror från årets kyrkoval i Leksand, Djura och Siljansnäs visar totalt 1 249 röstande. En tillbakagång med tio röster jämfört med förra valet. Socialdemokraterna fick flest röster följt av Centerpartiet. Notabelt är att POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) backade med 46 röster.
En titt på den preliminära mandatfördelningen visar att socialdemokraterna, centerpartiet och FISK (Fria liberaler i Svenska kyrkan) alla ökade med ett mandat. Borgerligt alternativ (tidi-gare M) och POSK minskade med ett mandat.

I Åhls församling ökade Centerpartiet med ett mandat på bekostnad av ledande Kyrkligt intresserade som minskade till elva mandat. Valdeltagandet var i vikande.
Av 1 800 röstberättigade röstade 272 personer eller 14,8 procent.
En minskning med tre procentenheter jämfört med valet 2009.

Christer Klockarås/DT