Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmaning från säkerhetschefen


- Nu måste politikerna fatta ett beslut om Krondiksdammen och vägen på dammen, säger Jan-Åke Holmdahl, kommunens säkerhetschef, som vill att kommunen tar över ägaransvaret.

För de boendes skull måste frågan lösas, säger han.
- Vägfrågan har varit ett mer än 30-årigt provisorium. Det är inte acceptabelt.
På ett möte med de boende i området i maj som kommunen och Stiftelsen Falu Gruva arrangerade var det många upprörda röster. Patrick Fransson sade att hans familj aldrig hade valt att flytta till Krondiket om de känt till att bussarna skulle sluta på Krondiksvägen.
Gunnar Sköndahl, vid för Stiftelsen, berättade att konsulter varnat för att dammvägen ska trafikeras och att det var säkerheten som avgjorde när man stängde vägen 2010. Enligt miljöbalken är enda undantaget för säkerhetsansvaret krig eller krigshantering, sade han.

Uppmanade till tålamod


När Jan-Åke Holmdahl uppmanade de boende att ha tålamod tills en ny utredning blir klar sade en man: "Vi har haft tålamod i 35 år med vägfrågan."
Jan-Åke Holmdahl har nu uppmanat kommunalråden med Jonny Gahnshag (S) i spetsen att ta tag i ägarfrågan.
- Det är inte acceptabelt att de boende på Krondiket bara har den smala, krokiga och starkt lutande vägen via Pilborondellen till och från området.
Problemet är att natur- och kulturvärden som Världsarvet gör att hela området mellan Gamla Berget, Lilltorpet, Korsarvet, Falu Gruva och Krondiket är kulturskyddat och hindrar att andra vägar dras till Krondiket, betonar han.

En lösning återstår


Lösningen som återstår är att kommunen som ansvarar för de boende tar över ägaransvaret för vägen och dammen, säger han.
- Politikerna måste sätta ned foten och fatta ett snabbt beslut.
Att kommunen byggt ett nytt bostadsområde så sent som på 90-talet och framåt alldeles nedanför dammen har inte ökat säkerheten, säger han.
- Det håller jag med Stiftelsen om. Men jag anser att dammsäkerheten är mycket bra och jag anser inte att det är några risker för kommunen att ta ansvaret.
Jonny Ganhshag (S) berättar att frågan diskuterats men han har ingen åsikt i dagsläget.
- Vi kan möjligen lyfta frågan på kommunstyrelsen den 30 augusti. Det viktiga nu är att lösa vägfrågan. Det gäller att kommunen och Stiftelsen kommer överens. En fråga om att ge och ta, säger han.
Gunnar Sköndahl tycker att Jan-Erik Holmdahls besked är jättepositivt.
- Kommunen har ju det största intresset att utnyttja dammen för trafik.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se