Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Upprätta branschprogram”

Peter Hultqvist, ordförande S-distriktet Dalarna, räknade upp tre saker för att stärka Dalarna som exportlän. Vad gäller jobben så är kärnan utbildning och att ha inget annat mål än full sysselsättning, sa han under kongressen.


Under paneldiskussionerna så radade Peter Hultqvist upp tre saker som han ansåg skulle göras för att stärka Dalarna som exportlän.
– Att man ett: upprättar ett branschprogram där fack, företag, forskning och stat tittar på vad för produkter vi ska satsa på om 15, 20 till 25 år. Två: jobba med infrastruktur och kommunikationerna. Tre: att man knyter ihop exportindustrin med Högskolan Dalarna, säger Peter Hultqvist.

Vad gäller att skapa nya jobb i Dalarna så ska skolan prioriteras. Han ser minskningen av platser på Högskolan Dalarna som negativ. Han anser att ”Kunskapslyftet”, en satsning som förut gjordes på gymnasieskolan, ska återinföras.
– Jag tror också att turismen är viktig i vår region. Då tycker jag att man ska ta ett nytt steg i Sälenfjällen och genomföra ett projekt tillsammans med Trysil och skapa en flygplats i Rörbäcksnäs, säger Peter Hultqvist.
Han vill att samhället tar ansvar för att ungdomar ska få ett jobb, praktik eller utbildning inom sex månader från det att de blivit arbetslösa. Därefter träder in en garanti på att så ska ske.
Ska arbetsgivare tvingas anställa någon eller ska det offentliga göra det? Hur ska garantin fungera?
– Det är naturligtvis samhället som har ansvar. Det gäller att jobba på ett tidigt sätt i förhållande till näringslivet för att lotsa in ungdomar. Garantin är något som träder in i sista hand.

Seth Jansson
”Det är naturligtvis samhället som har ansvar. Det gäller att jobba på ett tidigt sätt i förhållande till näringslivet för att lotsa in ungdomar.”
Foto: Seth Jansson