Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprivna skyddstillsyner blir fängelse i ett och ett halvt år


Han fick skyddstillsyn med behandling redan i mars i fjol. Slapp häkte när han återföll i nytt våld mot sambon i mars. Och ännu en chans till behandling efter ytterligare återfall i maj. Den hann 53-åringen inte ens påbörja förrän han återigen gav sig på sambon i juli.
Därmed tröttande Falu tingsrätt och det rejält. Skyddstillsynerna rivs upp och 53-åringen döms till fängelse i ett år och sex månader

53-åringen och hans sambo har båda alkoholproblem som konstaterats vara utlösande för våldet som drabbat kvinnan. I en av domarna noteras till och med att 53-åringen haft svårt att avstå från alkohol då kvinnan inte velat avstå. Vilket framhållits som en förmildrande omständighet.
Misshandeln som nu röjer undan alla försök att behandla missbruket är förhållandevis lindrig. Med ett tag om armarna dunkas hon mot en dörrpost den 17 juli. Tio dagar senare pressas hon med en arm mot halsen och ett knä mot bröstet ner i sängen med andnöd som följd. Samtidigt hotas hon till livet.
En väsentlig skillnad mot de tidigare övergreppen är att kvinnan de här gångerna varit nykter själv medan 53-åringen båda gångerna var berusad.
Liksom tidigare värjer sig 53-åringen mot misstankarna men medger att han tagit sambon om armarna "som han brukar". Han skyller på sviktande minne och att han möjligen av misstag råkat skada kvinnan. Samtidigt medger han att han säger dumma saker när han är berusad och att inget av det hon berättat skulle ha hänt om han varit nykter.
Det var han nu inte och nu få han heller ingen ytterligare chans att behandla missbruket. Vid de tidigare skyddstillsynerna har alternativstraff om fem respektive åtta månader mätts ut. Till dessa läggs nu ytterligare tre för sommarens återfall.
Han döms dessutom att betala sambon ytterligare 25500 kronor till de närmare 80000 han dömts att betala henne i skadestånd i det tidigare domarna.


GUBB JAN STIGSON