Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprop mot hatbrotten

Annons

Polisen utreder nu både hotbrevet mot Falu Pride-arrangören Linnea Risinger och misshandeln av HBTQ-aktivisten Bosse Reen.

Samtidigt har falu- politikern Katarina Gustavsson dragit i gång ett upprop till stöd för dem.

– Jag hoppas att vi kan enas i fullmäktige om ett uttalande.

Olaga hot blev rubriceringen på det ärende som polisen har upprättat efter Linnea Risingers anmälan av det hotbrev som hon fick för att hon arrangerat Falu Pride.

Risinger sa själv till DD att hon uppfattar att det finns ett samband mellan hotet och den misshandel som Bosse Reen utsattes för på väg till HBTQ-festivalen.

– Det ligger ju nära till hands att tro, men det kan jag inte uttala mig om egentligen, säger Bo Eriksson, pressinformatör vid polisen i Dalarna.

Falupolitikern Katarina Gustavsson, KD, ser dock ett tydligt samband mellan hotbrevet och misshandeln. Hon tar mycket allvarligt på det som hänt, och hon har startat ett upprop för att få fler att ta ställning mot gatuvåldet, för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Vi måste visa att det absolut inte är okej med våld, oavsett hudfärg, religion eller sexuell läggning, säger Katarina Gustavsson.

Hon uppmanar alla poli-tiker i Falun att ansluta sig till uppropet.

– Vi i KD filar på ett ut- talande som jag hoppas att vi kan enas om att ta i fullmäktige på torsdag. Jag tror att det verkligen ska mycket till för att någon inte ska ställa upp på det.

Katarina Gustavsson tror att enbart det faktum att politiker tar ställning i frågan kan ge effekt.

– Bara i och med att vi pratar om det här, tror jag att vi kommer närmare en lösning.

Polisanmälan om hotbrevet skrevs så sent som i torsdags och utredningen har ännu inte kommit så långt. Inte heller när det gäller misshandeln har polisen gjort något större genomslag.

– Än så länge finns ingen misstanke riktad mot någon specifik person, säger Bo Eriksson.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se